MILIJARDERI
MILIJARDER KOJI IMA FIRMU U BIH: Nikad mi nije bio cilj obogatiti se!
Manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 02 kolovoza, 2019
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Ispunjenost ne dolazi od materijalnih stvari, napisao je u svojoj posljednjoj objavi na blogu milijarder Richard Branson, te je ustvrdio da mu zarada nikada nije bila prvenstveni cilj u životu.  

Zaista vjerujem da materijalne stvari ne donose sreću. Obitelj, prijatelji, dobro zdravlje i zadovoljstvo koje proizilazi iz činjenja pozitivnih razlika su ono što je zaista bitno – napisao je on u ponedjeljak.

Branson, čije bogatstvo prema “Forbesu” iznosi 4 milijarde dolara, rekao je da mu nikada nije bila namjera da se obogati.

Umjesto toga, cilj mu je bio da, kroz svoje kompanije, ostvari pozitivan uticaj na svijet.

– Od samog početka, postavili smo cilj da napravimo stvari na koje ćemo biti ponosni i koje će napraviti razliku. Od osnivanja Studentskog magazina koji je 1960-ih dao mladim ljudima glas po pitanjima kao što je rat u Vijetnamu, do uspostavljanja “Virgin Galactica” koji istražuje svemir, uvijek smo pokušavali činiti stvari malo drugačije i dovesti u pitanje konvencije – kazao je on.  

Naglasio je da su njegove kompanije postale uspješne jednostavno zato što se ljudima sviđalo ono što je “Virgin” radio.

Kako je posao cvjetao, on je reinvestirao dobit i upostavljao nove firme i neprofitne fondacije.

Branson je naglasio da i njegova djeca dijele ove vrijednosti.  

– Srećom, rano u životu sam shvatio da materijalne stvari nisu važne. Joan i ja smo živjeli na kući-brodu koji je jednog dana potonuo. Shvatili smo da nam ne nedostaje ništa osim foto-albuma. Kasnije je vatra zahvatila naš dom u Londonu i uništila sve unutra. Godine 2011. naš dom na Britanskim Djevičanskim otocima je uništen u udaru munje. Događanja poput ovih te podsjete na to šta je zaista važno – napisao je on.

Inače, Branson se trenutno najviše bavi investicijama u oblastima koje su bitne za planetu, poput ljudskih prava i klimatskih promjena.  

– Investiranje u ova rješenja i vrijeme provedeno s obitelji čini me sretnijim i zadovoljnijim nego što to mogu učiniti financijske investicije ili materijalne stvari – zaključio je on. 

Inače, podsjetimo da Branson posjeduje i kompaniju u BiH – Virgin Pulse Bosnia.

Ova firma dio je kompanije Virgin Pulse čije je glavno sjedište u SAD.

Inovativni proizvod koji nudi Virgin Pulse je digitalna platforma koju koristi preko 2 milijuna korisnika i namijenjena je poslodavcima kako bi njenim korištenjem poboljšali životne navike svojih zaposlenika.

Kompanija u Tuzli zapošljava više od 130 ljudi.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce