NOVAC
Mikrokreditne organizacije odobrile odgodu plaćanja od 136 milijuna KM
manager.ba/akta.ba BiH 03 kolovoza, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Prava snaga sektora je u činjenici da jedan korisnik mikrokredita suštinski osigurava sredstva za rast i razvoj svoje djelatnosti, mikrobiznisa i život svoje obitelji.

 

Mikrokreditne organizacije u Bosni i Hercegovini, članice Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI zaključno sa 30.06.2020. godine odobrile su odgodu plaćanja za 29.232 klijenata u iznosu od 136 milijuna KM, u cilju premašivanju negativnih efekata pandemije COVID 19. Članice Udruženja mikrokreditnih organizacija - AMFI odobrile su 5.933 zahtjeva za moratorij što čini 20 posto u odnosu na ukupan broj odobrenih zahtijeva klijenata.

"Klijenti mikrokreditnog sektora u Bosni i Hercegovini su itekako pogođeni pandemijom koronavirusa i osjećaju posljedice i njen utjecaj u privatnom i poslovnom segmentu. Podsjećamo da je naredbama krizinih štabova upravo malim obrtnicima bio zabranjen rad, uključujući i rad pijaca putem kojih mali poljoprivredni proizvođači plasiraju svoje proizvode. Mikrokreditne organizacije u BiH postupajući u skladu s odlukama nadležnih agencija za bankarstvo RS i FBiH, kroz individualan pristup i dogovor sa svakim pojedinim klijentom, pružaju pomoć kako bi se osigurao kontinuitet poslovnih aktivnosti. Mikrokreditni sektor u BiH i na ovaj način želi ojačati socijalni aspekt svoga djelovanja, jer je poznato da su klijenti mikrokreditnih organizacija u BiH najčešće osobe koje ne ispunjavaju uvjete za konzervativne metode financiranja", kaže Elma Zukić, predsjednica Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH AMFI.

Podsjetila je da je krajem 2019. godine u BiH bilo 210.821 klijenata mikrokreditnih organizacija, a od svih dodijeljenih mikrokredita 33 do 35 posto se odnosi na poljoprivredni sektor, dok 66 posto svih klijenata mikrokreditnog sektora u BiH dolaze iz poljoprivrednih područja.

Prava snaga sektora je u činjenici da jedan korisnik mikrokredita suštinski osigurava sredstva za rast i razvoj svoje djelatnosti, mikrobiznisa i život svoje obitelji.

Ako se uzme u obzir da jedna bh. obitelj ima najmanje tri člana, može se pretpostaviti da mikrokreditni sektor indirektno ima utjecaj na više od 600.000 građana.

Uzimajući u obzir da u BiH živi 3,5 milijuna stanovnika, to je indirektan utjecaj na 17 posto stanovništva.

Povezani članci

1

2

Video
STIPE KRIŠTO, B KRUG
Birao je: Njemačka ili Livno
DR. GORAN ĐUZEL, POLIKLINIKA VITALIS
Javni zdravstveni sustav mora biti zdrav
JOSIP MARTINOVIĆ
Hercegovačka vina imaju dobru cijenu, vrijeme je za sljedeću razinu