NOVAC
Mikrokreditne organizacije odobrile odgodu plaćanja od 136 milijuna KM
manager.ba/akta.ba BiH 03 kolovoza, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Prava snaga sektora je u činjenici da jedan korisnik mikrokredita suštinski osigurava sredstva za rast i razvoj svoje djelatnosti, mikrobiznisa i život svoje obitelji.

 

Mikrokreditne organizacije u Bosni i Hercegovini, članice Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI zaključno sa 30.06.2020. godine odobrile su odgodu plaćanja za 29.232 klijenata u iznosu od 136 milijuna KM, u cilju premašivanju negativnih efekata pandemije COVID 19. Članice Udruženja mikrokreditnih organizacija - AMFI odobrile su 5.933 zahtjeva za moratorij što čini 20 posto u odnosu na ukupan broj odobrenih zahtijeva klijenata.

"Klijenti mikrokreditnog sektora u Bosni i Hercegovini su itekako pogođeni pandemijom koronavirusa i osjećaju posljedice i njen utjecaj u privatnom i poslovnom segmentu. Podsjećamo da je naredbama krizinih štabova upravo malim obrtnicima bio zabranjen rad, uključujući i rad pijaca putem kojih mali poljoprivredni proizvođači plasiraju svoje proizvode. Mikrokreditne organizacije u BiH postupajući u skladu s odlukama nadležnih agencija za bankarstvo RS i FBiH, kroz individualan pristup i dogovor sa svakim pojedinim klijentom, pružaju pomoć kako bi se osigurao kontinuitet poslovnih aktivnosti. Mikrokreditni sektor u BiH i na ovaj način želi ojačati socijalni aspekt svoga djelovanja, jer je poznato da su klijenti mikrokreditnih organizacija u BiH najčešće osobe koje ne ispunjavaju uvjete za konzervativne metode financiranja", kaže Elma Zukić, predsjednica Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH AMFI.

Podsjetila je da je krajem 2019. godine u BiH bilo 210.821 klijenata mikrokreditnih organizacija, a od svih dodijeljenih mikrokredita 33 do 35 posto se odnosi na poljoprivredni sektor, dok 66 posto svih klijenata mikrokreditnog sektora u BiH dolaze iz poljoprivrednih područja.

Prava snaga sektora je u činjenici da jedan korisnik mikrokredita suštinski osigurava sredstva za rast i razvoj svoje djelatnosti, mikrobiznisa i život svoje obitelji.

Ako se uzme u obzir da jedna bh. obitelj ima najmanje tri člana, može se pretpostaviti da mikrokreditni sektor indirektno ima utjecaj na više od 600.000 građana.

Uzimajući u obzir da u BiH živi 3,5 milijuna stanovnika, to je indirektan utjecaj na 17 posto stanovništva.

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!