POZITIVAN PRIMJER
Merima Kukić životnu strast pretvorila u poduzeće koje zapošljava žene iz ruralnih područja Hercegovine
Manager.ba/bljesak.info BiH 03 studenog, 2020
Izvor fotografije:
bljesak.info

Merimu Kukić 27-godišnjakinju iz Jablanice je oduvijek zanimala proizvodnja hrane. Iz tog razloga, nakon sticanja diplome inžinjera poljoprivrede, odlučila se za obavljanje pripravničkog rada u Udruženju žena MOST koje se bavi poljoprivredom.

 

Njen intere za domaću i organsku proizvodnju nastavio je rasti.

''Uvijek mi je bilo uzbudljivo kako se od jednog sjemena razvije plod koji je kasnije na našoj trpezi i koji jedemo. Često mislim o tome što se sve stavlja u hranu koju mi konzumiramo, pa pretpostavljam da je to dodatno pobudilo moj interes za organsku hranu" , iskrena je Merima. U trenutku lockdown-a uzrokovanog izbijanjem pandemije Covid-19, Merima se suočila sa realnošću - pripravnički staž je došao kraju, a mladoj osobi na tržištu BiH je u tom trenutku bilo vrlo teško pronaći posao.

Tada je pročitala EU4Business javni poziv za radionice „Pokreni svoj posao“ i prepoznala priliku da dugogodišnju strast pretoči u posao.

Prekretnica za Merimu bio je EU4Business projekt.

Plodno tlo za razvoj Merimine ideje i svojevrsna prekretnica za ovu mladu ženu bila je obuka "Pokreni svoj posao", koja se izvodi u skladu sa metodologijom Međunarodne organizacije rada.

Nakon obuke, Merima nije dugo čekala. Znala je što napraviti i zajedno sa šest žena članica Udruženja žena "MOST" iz općine Jablanica, koje se bave organskom poljoprivredom, odlučila je pokrenuti vlastiti posao. Iskoristila je znanje stečeno na EU4Business obuci, napisala je biznis plan i postala jedna od korisnica granta koji joj je omogućio pokretanje poduzeća pod nazivom MOST M d.o.o Jablanica.

Osnovna djelatnost Meriminog poduzeća je prerada voća i povrća, a dodatne djelatnosti su usluge cateringa, usluge šivanja i izrade suvenira te servis za  usluge čišćenja.

Također, ove vrijedne žene spravljaju tradicionalna bosanskohercegovačka jela po orginalnim recepturama, uz raznovrsnu ponudu lijepo dekoriranog i aranžiranog stola.

 

Organsko, domaće i po tradicionalnim recepturama

Merimino poduzeće trenutno proizvodi prirodne i biljne sokove, voćne sirupe, džemove, pekmeze, slatka, ajvare, pinđure i čitavu lepezu tradicionalnih  proizvoda.

Ono što je dodatna vrijednost u cjelokupnom ovom procesu pripreme jeste da svo voće i povrće koje se prerađuje dolazi sa domaćih plantaža, od provjerenih organskih dobavljača iz okolice Jablanice i Hercegovine.

''Izdvajamo se po tome što radimo po orginalnim tradicionalnim recepturama. Naš najatraktivniji proizvod je autohtoni proizvod BiH - pekmez od jabuka bez imalo dodatnog šećera. Proizvodi se samo ukuhavanjem čistog soka od jabuke, kao što su to radili naši pretci,“ ponosno naglašava Merima.

 

Plan za budućnost: Od lokalnog poći ka globalnom!

Pokretanjem poduzeća, Merima je dobila zaposlenje, šansu za napredovanje, usavršavanje radnih navika i poduzetničkog poslovanja, ali prije svega, Merima je u prilici da pomogne i svim drugim nezaposlenim ženama.

Uvjerene u kvalitetu svojih proizvoda, Merima i njene kolegice imaju razloga za optimizam i ističu: "Plan nam je od lokalnog poći ka globalnom. Prvo ćemo plasirati svoje proizvode u svojoj općini Jablanica gdje već postajemo prepoznati, a naravno razmišljamo i o širenju na cijeli prostor BiH."

Nadaju se da će razvijanje posla u budućnosti stvoriti uvjete za proširenje proizvodnje i zapošljavanje žena iz ruralnih područja.

Poslovna ideja Merime Kukić je financijski i stručno podržana kroz projekt „Međuopćinskom saradnjom do bolje i inkluzivnije prakse podrške start-upima“, koji se realizira u okviru projekta EU4Busines – za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju.

S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. EU4Business je vrijedan 16,1 milijuna eura, a zajednički ga financiraju Europska unija (15 milijuna eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 milijuna eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od travnja 2018. godine do ožujka 2022. godine.

Projekt implementira Lokalno partnerstvo Jablanica, Kakanj i Konjic kojeg čine Općina Jablanica, Općina Kakanj, Općina Konjic, Udruženje LiNK Mostar, Služba za zapošljavanje HNK, Služba za zapošljavanje ZDK – Biro rada Kakanj, Univerzitet Džemal Bijedić, Radin d.o.o. Mostar i Jablanit d.o.o. Jablanica. 

  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
Povezani članci

1

2