KOMPANIJE
Mercator do kraja godine pod okriljem Fortenove grupe
Manager.ba/akta.ba BiH 28 srpnja, 2019
Izvor fotografije:
akta.ba

Predsjednik Uprave Fortenove grupe Maksim Poletajev očekuje da će Mercator postati dio grupe koja je preuzela zdravi dio hrvatskog Agrokora do kraja studenog.

Sa slovenskom vladom dogovoren je plan prijenosa dionica Mercatora u sistem Fortenova grupe do kraja studenog, a do tada je potrebno provesti još neke službene postupke.

U Fortenovi žele ove godine smanjiti omjer duga i dobiti prije kamata, poreza, otpisa i amortizacije (EBITDA) u Mercatoru na manje od pet, kazao je Poletjev u razgovoru za Večernji list.

Šef Fortenove je podsjetio da je Grupa Mercator prošle godine uspješno završila program prodaje viška nekretnina i smanjenja duga, što je dovelo do smanjenja omjera duga prema EBITDA sa 9,4 u 2017. godini na 7,2 prošle godine.

Između ostalog, rekao je da su Konzum i Mercator prošle godine povećali profitabilnost, ne samo u odnosu na 2017. godinu, koja nije bila reprezentativna, već i u odnosu na 2016. godinu.

Prema njegovim riječima, profitabilnost Mercatora se udvostručila, dok je profitabilnost Konzuma, s druge strane, porasla 4,5 puta, uprkos smanjenju prihoda za više od 10%.

Nije objasnio hoće li ruska Sberbank, koja je najveći vlasnik grupacije Fortenove, prodati svoj udio sljedeće godine.

Prema njegovim riječima, oni pokušavaju stabilizirati Fortenovu, uspostaviti transparentan sistem upravljanja i optimizirati poslovanje svih tvrtki u grupi kako bi se postigla najbolja cijena i uvjeti prodaje. 

Povezani članci

1

2

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce