"PREŽIVJELI" ZASTOJ
Megaprojekt Klekovača ponovno aktiviran
Manager 26 siječnja, 2023

Tvrtka GB IMMO d.o.o. Banja Luka podnijela je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na životnu sredinu za projekt izgradnje urbanističke zone Planinsko selo – turističkog centra Klekovača, na području općine Bosanski Petrovac, ukupne površine 38,65 ha piše Indikator.

Turistički centar Klekovača bi se trebao graditi na sjevernim obroncima planine Klekovače i sadržavati dva hotela, sedam aparth (condo) hotela, dvadeset poslovnih objekata, te kuće za odmor. Pored smještajnih kapaciteta, panirani su komercijalni sadržaji (lokali i otvorena i zatvorena pijaca), administracija, gorske službe spašavanja i sl.

U središnjem dijelu "Planinskog sela" planira se međustanica gondole s velikim prometom tijekom cijele godine, kao i prostorno - funkcionalna cjelina s komercijalnim sadržajima. Planirana je izgradnja dvije gondole i dvije žičare.

Osim ovih objekata predviđena je izgradnja i stotinu trideset osam nadstrešnica (natkrivena parking mjesta). Ukupna će biti potrebno izgraditi 1000 – 1100 parking mjesta. a između ostalog, predviđa se i podzemna parking garaža za dnevne posjetitelje kapaciteta oko 360 vozila.

Kao energent za dobijanje toplotne energije potrebne za zagrijavanje objekata i pripremu potrošne tople vode predviđen je prirodni plin,a do izgradnje plinovoda koristit će se tečni naftni plin (TNG) ili komprimirani prirodni plin (KPG).

Inicijativa za izgradnju turističkog centra Klekovaača pokrenuta je 2010. godine, kada su investitori sa Vladom Republike Srpske zaključli okvirni sporazum o razvoju i izgradnji prvoklasnog sportsko–rekreacijskg ski kompleksa kod Bosanskog Petrovca. Još 2017. godine usvojen je prijedlog prostornog plana područja posebne namjene Klekovača, a krajem prosinca 2022. godine Vlada RS je područje Klekovače proglasila zračnom banjom.

Osnivači kompanije GB IMMO su BM Consulting GmbH, TN Invest Anstalt, Buckephalos Delaware LLC.

Manager.ba

 

Video
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Centar za bolesti kralježnice - Liječenje prijeloma i ozljeda kralježnice
NOBEL CORPORATION
Kako je Tornado izbrisao sramotni grafit u Mostaru
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Iskustvo pacijenta – prevencija iznenadne srčane smrti