KOMPANIJE
Mann+Hummel BA ostvaruje rekordnu proizvodnju u svom pogonu u Tešnju
Manager.ba/RadioSarajevo 08 studenog, 2017

Kompanija Mann+Hummel BA, koja je jedna od najznačajnijih njemačkih investicija u BiH, ostvaruje rekordnu proizvodnju u svom pogonu u BiH, točnije u Tešnju.

Kako je za Biznis.info potvrđeno iz ove kompanije, u rujnu i listopadu kompanija bilježi rekordnu proizvodnju od oko dva milijuna filtera mjesečno.

Zaposleno je oko 630 radnika, što je rekordan broj od osnivanja. Na kraju godine očekuje se rast vrijednosti prodaje (prometa) za oko 20 posto i proizvodnje za oko 8 posto u odnosu na prošlu godinu, rečeno je iz ove kompanije.

Ova godina će biti rekordna i po ulaganjima od oko četiri milijuna KM.

Osim toga, ova kompanija dodatno širi svoje poslovanje u BiH, jer je kupila zemljište od 9.300 m2 sa starim objektom od 4.500 m2 u Bukvi, s namjerom da gradi Logistički centar.

Podsjećamo, tešanjska firma Mann+Hummel BA, proizvođač filtera za automobilsku i strojarsku industriju, često se navodi kao primjer uspješne privatizacije u BiH.

Do 2005. godine, firma je poslovala pod imenom Unico filter (osnovana 1974.), da bi od te godine ušla u sastav velike njemačke grupacije Mann+Hummel.

Ovo se u medijima često isticalo kao jedna od najuspješnijih privatizacija u BiH jer novi vlasnik ne samo da je ispoštovao sve obveze o ulaganjima i zapošljavanju, već ih je čak i premašio. Mann Hummel BA prošle godine je zapošljavao 576 radnika.

"Prisustvo Mann Hummela ovdje je višestruko značajno ne samo za našu tvornicu nego za širi privredni ambijent koji jača iz dana u dan zahvaljujući novim iskustvima koja stičemo kroz stalne programe edukacija i usavršavanja u okviru našeg koncerna", rekao je jednom ranijom prilikom Mahmut Galijašević, generalni direktor firme Mann Hummel BA.

Kompanija je prošle godine imala prihode od 57,5 milijuna maraka.

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce