FOND ZA POMOĆ PRIVREDNICIMA
Maksimalna bespovratna pomoć 200.000 KM
Manager.ba/ba.ekapija.com BiH 22 lipnja, 2018

U okviru Projekta "Dijaspora za razvoj" Vlade Švicarske i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, u partnerstvu sa UNDP BiH i IOM BiH u petak, 22. juna, u Sarajevu je u saradnji sa Razvojnom bankom FBiH formiran Investicijski fond, usmjeren ka privrednom sektoru, a koji će osigurati dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu podrške investicijama u BiH u suradnji s dijasporom, saopšteno je na sajtu UNDP-a.

- Partnerstvo Razvojne banke FBiH na Projektu "Dijaspora za razvoj", po mom mišljenju, tek je početak kvalitetne i, prije svega, korisne suradnje. Očito je da od naše suradnje direktnu korist imaju naši privrednici, odnosno društvo, općenito. U ovom projektu aplikanti imaju mogućnost da apliciraju na bespovratna sredstva, a drugim dijelom na kredit kod Razvojne banke FBiH po izuzetno povoljnim uvjetima i rokovima povrata, tako da je cijeli paket veoma povoljan razvojni projekt za privrednike. Razvojna banka FBiH će, osim finansijske evaluacije predložene investicije i dubinske analize procjene kredibiliteta korisnika, raditi i tehnički te finansijski monitoring provođenja odabranih, odnosno odobrenih projekata - kazao je Salko Selman, direktor Razvojne Banke FBiH.

Projekat Dijaspora za razvoj objavio je Javni poziv za podnošenje investicijskih prijedloga projekata koji će biti realizirani na području FBiH i Brčko Distrikta, a planirani završetak radova je 30. jun 2020. godine. 

Maksimalni iznos bespovratne finansijske podrške po projektu iznosi 200.000 KM, dok minimalni iznos podrške po projektu iznosi 88.000 KM, a podnosilac prijedloga investicijskog projekta mora osigurati sufinansiranje u vrijednosti od najmanje 60%.

- Jedan od naših ciljeva je da podržimo partnerstva između poslovne dijaspore i predstavnika bh privrednog sektora u konkurentnim granama kao što su IT sektor, prerađivačka industrija sa visokim stepenom finalizacije i slično, te da kroz prenos znanja, poslovnih mreža i kapitala doprinesemo stvaranju novih investicija i radnih mjesta u BiH - kazala je Merima Avdagić, voditeljica Projekta "Dijaspora za razvoj".

Najnovije vijesti
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce