PRILIKA ZA INVESTITORE U OIE
Makedoniji tri milijarde eura za odustajanje od ugljena
Manager Regija 19 studenog, 2023
Izvor fotografije:
Georgi Licovski (EPA-EFE)

Međunarodni zajmodavci, uključujući Europsku banku za obnovu i razvoj (EBRD) i Svjetsku banku, podupiru plan vrijedan 3 milijarde eura čiji je cilj natjerati Sjevernu Makedoniju prestati koristiti ugljen za proizvodnju električne energije, prenosi Reuters

 

Dogovor, za koji se očekuje kako će biti objavljen na summitu o klimatskim promjenama COP28 u Dubaiju koji počinje 30. studenog, uključuje plan za zatvaranje dviju elektrana na ugljen u zemlji i njihovu zamjenu s 1,7 GW obnovljive energije.

"Ugljen u Sjevernoj Makedoniji predstavlja 40% energenata, te je to vrlo velik, vrlo važan izvor. Ovo je jedan primjer onoga što bismo željeli pokazati na COP28, predstaviti ovaj pristup i ono što može dati, kao i predanost zemlje", rekla je za Reuters predsjednica EBRD-a Odile Renaud-Basso.

Nazvan "Program ulaganja samo u energetsku tranziciju", plan slijedi slične napore ubrzavanja zatvaranja elektrana na ugljen u Južnoj Africi, Indoneziji, Vijetnamu i Senegalu, uz potporu vlada i privatnih ulagača. Njegova cijena, 2.000 eura po stanovniku za balkansku naciju od dva milijuna, naglašava poteškoće s kojima se mnoge male zemlje ili zemlje s niskim prihodima suočavaju u financiranju prijelaza na čistiju energiju.


Manager.ba
 

Povezani članci

1

Najnovije vijesti
Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
Savjeti