UMJETNIČKA GALERIJA BOSNE I HERCEGOVINE
"Majke", samostalna izložba Nebojše Dimovskog
Manager BiH 16 studenog, 2023

U subotu, 18. 11. 2023. u 19 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine otvara se samostalna izložba slika Nebojše Dimovskog pod nazivom "Majke".

 

Nebojša Dimovski je Mostarac, rođen 1988. godine. Studij slikarstva završio je na Likovnoj akademiji u Rimu. Tokom studija jedan od njegovih radova je izabran za  finale prestižne nagrade Premio Nazionale delle Arti u Napulju.  

Nakon završetka studija odlazi u Holandiju, gdje vrijeme provodi u istraživačkom radu, a dio tog vremena provodi u studiju američke kiparice Barbare Greenberg. Potom odlazi u Madrid, gdje ima zapažene izložbe poput, finale 83. Jesenjeg salona, Casa de Vacas, Proljetni salon, Valdepenas, samostalna izložba pri asocijaciji Umjetnika i kipara Španije te brojne kolektivne izložbe u Španiji, Mađarskoj, Italiji, Nizozemskoj i SAD-u.

 

Ciklus “Majke” noviji je ciklus slika Nebojše Dimovskog. Radi se o slikama “briljantnog likovnog poteza, novinarski sažetog rukopisa, bez prevelikih premišljanja.” Ciklus posvećen svim majkama, u ishodištu kojeg stoji umjetnikova vlastita majka.

“Za kraj jedno zapažanje u vezi samouvjerenog i sažetog jezičkog izraza Nebojšinog slikarstva - radi se o kontinuiranoj količini poteza takozvane "inteligente ruke", koja uočava i kopa unutar same slikarske materije, bora majčinske mudrosti dobijenih od teškog životnog iskustva. Jedna igra, drama u muzici između Brechta i Kurt Weila, za jednu novu, po ko zna koji put "majku hrabrost" naših dana. Dana, koji su još uvijek i ponovo ispunjeni banalnošću zla i ratovima koji prave nove brazde na licima naših majki.”, napisao je prof. Andrea Volo.

Izložba će biti otvorena do 02. 12. 2023. 

Manager.ba

Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim