AVIOKOMPANIJE
Mađari traže način ulaska Wizz Aira u Zračnu Luku Mostar
manager.ba/dnevni.ba BiH 19 siječnja, 2022

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. sc. Nevenko Herceg danas se susreo s NJ.E. Krisztianom Posa, veleposlanikom Mađarske u BiH, s kojim je razgovarao kako o aktualnim zbivanjima u BiH i širem okruženju, tako i o ovogodišnjemu Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru čiji će zemlja partner biti upravo Mađarska.

 

Mostarski sajam, nakon  dvogodišnje stanke uzrokovane pandemijom COVID-19, nastavlja s radom. HNŽ mu je godinama jednim od glavnih oslonaca, i financijski i organizacijski, a ove će godine, zajedno s Gradom Mostarom, susjednom Zapadnohercegovačkom županijom i Ministarstvom turizma i športa RH, podržati jednu jaku turističku sajamsku priču. Tako je i Mađarska na Sajmu nazočna od njegovih početaka, a ove godine kao zemlja partner.

Mađarska je, kroz godine, jasno posvjedočila svoju privrženost Bosni i Hercegovini. Naši gospodarstvenici u Mostar dolaze s ciljem pronalaska novih mogućnosti za zajednička ulaganja i razne oblike tehničke i trgovinske suradnje. Također, bit će predstavljena mađarska turistička ponuda, a u međuvremenu, naša zemlja, zajedno s ovdašnjom lokalnom zajednicom, Gradom i Županijom, traži načine uspostavljanja zračnih linija odnosno ulaska Wizz Aira na prostor Zračne luke Mostar“, prokomentirao je veleposlanik Posa.

 

Predsjednik Herceg podsjetio je na snažnu potporu koju Vlada HNŽ-a kontinuirano pruža razvitku Zračne luke Mostar, sada i kroz aktualni Sporazum s Gradom Mostarom kojim je dogovoreno usmjeravanje gotovo 8 milijuna KM županijskih proračunskih sredstava u razvitak Zračne luke Mostar.

„Za uspostavu suradnje s Wizz Airom nužno je otkloniti određene tehničke barijere i upravo će im ova sredstva olakšati taj važan posao za naš budući turistički zamah i razvitak zračne prometne povezanosti Mostara i važnih europskih odredišta, kako kroz poslovnu suradnju s Mađarskom, tako i s drugim niskotarifnim zrakoplovnim tvrtkama. HNŽ godinama gaji prisne odnose s Mađarskom, poglavito s njezinim baranjskim prostorom, što je otvorilo put i snaženju suradnje sveučilišta u Mostaru i Pečuhu, tako da se može kazati kako razvijamo odnose, razmjenjujemo vrijedna iskustva i osiguravamo iskorake u smjerovima razvitka gospodarstva, prometne povezanosti, turizma i obrazovanja“, poručio je predsjednik Herceg.

Veleposlanik Posa zahvalio je predsjedniku Hercegu na srdačnom prijamu i iscrpnim informacijama o političkim zbivanjima u HNŽ-u i u BIH, u cjelini, te iskazao spremnost za suradnju, poglavito vezano za teškoće koje stoje na putu Bosne i Hercegovine ka ulasku u EU.

Također, gradonačelnik Mostara Mario Kordić sa suradnicima primio je u utorak u posjetu Posa Krisztiana, veleposlanika Mađarske u Bosni i Hercegovini i Csaba Felegyhazia, prvog tajnika mađarskog veleposlanstva.

Sudionici sastanka naglasili su važnost tradicionalno prijateljskih veza između Grada Mostara i Mađarske koja se ogledala u stalno rastućem broju turista iz Mađarske koji od destinacija u Hercegovini, a posebno Međugorja, ne odustaju ni za vrijeme pandemije, priopćeno je iz Grada Mostara.

Gradonačelnik se zahvalio na pomoći koju je Mađarska pružala Mostaru u prošlosti te izrazio nadu da će se te veze iskoristiti u budućnosti u zajedničkim gospodarskim, energetskim i kulturnim projektima.

U priopćenju se nadalje navodi kako je veleposlanik Krisztian upoznat s rezultatima rada Grada Mostara u prethodnoj godini, kao i s funkcioniranjem grada i izazovima s kojima se suočava.

 

Prilikom razgovora naglašena su područja od izuzetne važnosti za Grad kao što su javna poduzeća, gradska deponija, aerodrom, strane investicije i energetski sektor s fokusom na obnovljive izvore energije.

Razgovaralo se i o predstojećem Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru kojemu će partner biti Mađarska.

Najavljen je dolazak velikog broja gospodarstvenika iz Mađarske koji imaju što ponuditi, ali i onih koji mogu ostvariti partnerstva s domaćim firmama.

Veleposlanik je istaknuo kako Mađarska ima puno iskustva u oblastima poput vinogradarstva, proizvodnje medicinske opreme, IT, autoindustrije i proizvodnji solarne energije te bi u tim oblastima njeni gospodarstvenici mogli pomoći lokalnim partnerima savjetom, a eventualno i zajedničkim ulaganjima.

Zaključeno je da Grad Mostar ima ogromni potencijal u više oblasti te da treba raditi na promociji svojih dobrih praksi i kapaciteta.

Uvođenjem više zračnih linija na mostarskom aerodromu te završetkom koridora Vc, navodi se kako je za Mostar izvjesna svijetla budućnost transportne povezanosti.

Sudionici razgovara osvrnuli su se i na suradnju između Grada Mostara i prijateljskog Grada Kapošvara te na mogućnost uspostavljanja suradnje s još nekim gradovima u Mađarskoj.

Veleposlanik Krisztian obećao je kako će u budućnosti i dalje pružati potporu Gradu Mostaru po pitanjima važnim za ovaj grad, navodi se u priopćenju.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce