VELIKI REGIONALNI IGRAČ
Mészáros završava preuzimanje tvornice cementa u Lukavcu
Manager BiH 06 prosinca, 2023
Izvor fotografije:
Ilustracija Manager.ba

Tvornica cementa  u Lukavcu do kraja godine će završiti u rukama Lőrinca Mészárosa, najavili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Mészáros grupe.

 

Mészáros, koji je u Hrvatskoj vlasnik NK Osijek i nekoliko luksuznih vila na Jadranu, tom kupovinom bi prvi put ušao na tržište Bosne i Hercegovine.

Njegova tvrtka Mészáros i Mészáros veliki je igrač u mađarskom građevinskom sektoru, po medijima, zahvaljujući ugovorima koje dobija od državne vlasti. 

Talentis grupa, u sastavu Mészáros grupe, tijekom ljeta je pokrenula proces kupovine jedne od najvećih cementara u Bosni i Hercegovini od austrijske tvrtke Asamer Baustoffe AG.

Austrijska tvrtka je 2001. godine, tijekom privatizacije u BiH, kupila 51% vlasništva nad cementarom, a 2014. godine otkupila preostale dionice.

Savezno konkurencijsko vijeće Austrije je 7. studenoga obaviješteno o prodaji 100% dionica Lukavac cementa, njegovih podružnica i 50% dionica Rudnika krečnjaka Vijenac, kompaniji Talentis International Construction Investments Kft. 

Tvornica cementa u Lukavcu je jedna od dvije velike cementare u Bosni i Hercegovini. Počela je sa radom 1974. godine. Godišnji joj je kapacitet 700.000 tona klinkera (materijala za izradu cementa) i više od 900.000 tona cementa.

U odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Talentisa, rečeno je kako su tokom ljeta potpisali pismo namjere za kupnju Lukavac Cementa, čime su dobili "ekskluzivna prava za pregovaranje". Navode kako su zakonske procedure završene, te "rade punom parom kako bi ispunili i posljednje uvjete iz sporazuma do ciljnog datuma".

Austrijska kompanija je odgovorila na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) kako transakciju ne mogu komentirati iz razloga povjerljivosti.


Manager.ba

 

Povezani članci

1

Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
Savjeti