SNAGA UDRUŽIVANJA
Ljubuški rani krumpir našao mjesto u trgovinama u BiH
Manager.ba/Akta.ba BiH 10 siječnja, 2019
unsplash.com
Izvor fotografije:
unsplash.com

Proizvođači mladog krompira iz Ljubuškog udružili su se pod brendom "Ljubuški rani", unaprijedili kvalitetu proizvoda i u 2018. godini, po prvi put, ostvarili zajednički izravan plasman u maloprodajne trgovinske lance u BiH.

Udruživanje proizvođača i unaprjeđenje kvalitete postignuto je uz  podršku Europske unije i Vlade Njemačke.

Poznat po kvaliteti i veoma ranom vremenu prispjeća na tržište, ljubuški rani krompir odnedavno je prepoznatljiv kao „Ljubuški rani“ i u biorazgradivim gajbama modernog i jedinstven dizajna sa sloganom „Sunce, kamen i crvena zemlja“ dostupan na tržištu.

Razvijeni vizualni identitet prikazuje autentičnost malih poljoprivrednih proizvođača i karakteristike hercegovačkog kraja iz kojeg potiče.

Svaka gajba je označena etiketom sa kontakt podacima proizvođača, kao i njegovim fitosanitarnim identifikacijskim brojem, što omogućava utvrđivanje porijekla krompira.

Kao krovni brend za 25 poljoprivrednih proizvođača koji su dosad na tržištu nastupali individualno, „Ljubuški rani“ predstavlja svojevrsnu garanciju kvalitete i mogućnosti isporuke traženih količina.

Ove godine ostvaren je izravan plasman 35 tona "Ljubuškog ranog“, u maloprodajne trgovinske lance po cijeni koja je bila rekordnih 50-100% viša u odnosu na cijenu iz prethodne sezone.

Ovo je samo jedan od rezultata podrške Europske unije i njemačke vlade ekonomskom razvoju u BiH kroz projekt EU ProLocal.

 

Kvaliteta prije svega

 

U cilju kontinuiranog poboljšanja kvalitete proizvoda i proizvodnog procesa, EU ProLocal je organizirao opsežne obuke za uvođenje dobrih poljoprivrednih praksi za uzgoj ranog krompira, koje su u skladu sa zahtjevima GLOBALG.A.P. standarda.

Kako bi poljoprivrednici u BiH pratili trendove i odgovorili na zahtjeve tržišta kada je riječ o sortimentu krompira, ove sezone je provedeno i testiranje sedam novih sorti, a proces proizvodnje je moderniziran.

Iz bespovratnih sredstava dodijeljenih kroz EU ProLocal nabavljeno je šest traktorskih freza i pet traktorskih raspršivača, kao i prijenosna oprema za analizu tla.

Proces planiranja i kontrole poljoprivrednih radova znatno je olakšan nabavkom agrometeorološka stanice.

 

Preporuke za budućnost

 

Za glavni idejni projekt budućeg distributivnog centra za skladištenje, sortiranje i pakiranje krompira, Općina Ljubuški je dodijelila zemljište na lokalitetu Poslovne zone Zvirići.

Centar bi trebao postati glavno sabirno mjesto za sve proizvođače ranog krumpira na ovom području, gdje će se redovno vršiti kontrola kvalitete i neadekvatni plodovi vratiti proizvođačima.

EU ProLocal uspješno pomaže ekonomski razvoj u BiH posljednje tri godine.

Program financiraju Europska unija sa devet, a Vlada Njemačke sa četiri milijuna eura, a implementira GIZ.

Pogledajte video "Priča o Ljubuškom ranom“ koji obuhvaća rezultate aktivnosti projekta EU ProLocal koji su doprinijeli da rani krompir iz Ljubuškog zauzme tržišnu poziciju koja mu kvalitetom i pripada.

Povezani članci

1

2