INVESTICIJE
Lego kocke bolja investicija od kupovine zlata, dionica i obveznica
Manager.ba/akta.ba Svijet 01 veljače, 2019
unsplash.com
Izvor fotografije:
unsplash.com

Studija koju je objavila Ruska ekonomska škola utvrdila je da je ulaganje u Lego kocke bolja investicija od kupovine zlata, dionica i obveznica.

Prema njihovim podacima, povrat od ove institucije u periodu od 1987. do 2015. (koliko su istraživali) iznosi visokih 11 posto.

"Lego kocke nisu izložene utjecajima tržišta, vrijednosti, momentuma i rizika promjenjivosti prihoda, već samo ovise o - veličini kutije", navode u studiji te naglašavaju kako mala izloženost standardnim faktorima rizika čine Lego briljantnom alternativnom investicijom sa odličnim potencijalom za diverzifikaciju.

U tom smislu, nije loše istaknuti da su najskuplji, "limited edition" Lego setovi, koji su se prodavali od 2014. sada dostigli šesteroznamenkastu brojku, piše CNet.

Među njima su Lego Captain America & Iron Man set (sa njujorškog sajma igračaka, 2012.), rijetki Lego Mađioničar i Zombie (s Manager konferencije 2015.), te kompletan set svih 55 Lego Harry Potter izdanja i minifigura.

I nisu na cijeni samo "limited edition". Jako dobro prolaze i sezonski, arhitekturalni te filmski setovi.

Prema drugom istraživanju, prodaja ukradenih Lego kocki sve je češća pojava, upravo iz razloga što se na njima može jako dobro zaraditi.

"Postoji crno tržište za sve stvari koje su vrijedne. Lego kocke su jako tražene na tom tržištu, a izuzetno ih je lako tako prodati jer nemaju jedinstvene serijske brojeve", objasnio je načelnik policije u Portlandu Peter Simpson.

Naime, u San Diegu je 2015. uhićena banda lopova koja je prodavala ukradene igračke - uglavnom Lego kocke - vrijedne više od 25.000 KM.

Iste godine je u Oregonu uhićen 43-godišnjak jer je ukrao skoro 1.000 KM vrijedan set iz filma Ratova zvijezda R2-D2, ističe se u istraživanju.