PODUZETNICI
Kristal soli: Ovo su najuspješniji privrednici TK
Manager.ba/akta.ba BiH 21 rujna, 2019
Izvor fotografije:
akta.ba

Jedinstveni poslovni događaj za područje Tuzlanskog kantona pod nazivom  ”Najbolji u privredi TK – Kristal soli 2018” održan je sinoć treću godinu zaredom, u organizaciji RTV Slon kao izvršnog producenta događaja.

Uzimajući u obzir veliki doprinos privrednika koji svakodnevno investiraju u izgradnju šire društvene zajednice Tuzlanskog kantona, ovogodišnji “Kristal soli 2018” je pred više od 100 zvanica promovirao najuspješnije korporacije i kompanije.

Prema ocjeni stručnog žirija, nagrade su uručene uspješnim privrednicima izabranim među nominiranim u deset kategorija. 

U odabiru najuspješnijih privrednika, naglasak je stavljen, na poduzetnički aktivitet, kao jedan od faktora razvoja TK, kako bi na jedinstven način prezentirali i promovirali ekonomski potencijal ove regije.

Nagrađene kompanije su:

NAJUSPJEŠNIJA KOMPANIJA TK PO OSTVARENOJ DOBITI U 2018. GODINI 

 • MALA PODUZEĆA - DENIX d.o.o. Srebrenik sa dobiti od 2.972,331 KM
 • SREDNJA PODUZEĆA - TUZLA-FARM d.o.o. Tuzla sa dobiti od 5.750.228 KM
 • VELIKA PODUZEĆA - Lafat Komerc d.o.o. Kalesija sa dobiti od 2.849.493 KM

 

NAJUSPJEŠNIJA KOMPANIJA TK PO OSTVARENOM PRIHODU U 2018. GODINI 

 • MALA PODUZEĆA - Elcom d.o.o. Tuzla sa prihodom od 30.459.527 KM
 • SREDNJA PODUZEĆA - Lactalis BH d.o.o Gradačac sa pihodom 58.029.007 KM
 • VELIKA PODUZEĆA - Omega d.o.o. Živinice sa prihodom 74.966.641 KM

 

NAJUSPJEŠNIJI OBRTNIK TK U 2018. GODINI

 • Obrtnička radnja “Aluplast”, Banovići

 

NAJUSPJEŠNIJA ŽENA PODUZETNICA TK U 2018. GODINI

 • Sabina Đulić – Mis tekstil, Gračanica

 

NAJUSPJEŠNIJE JAVNO PODUZEĆE PO PRIHODIMA U 2018. GODINI

 • Centralno grijanje d.d. za distribuciju toplotne energije Tuzla sa prihodom od 17.169.521 KM

 

NAJUSPJEŠNIJE JAVNO PODUZEĆE PO DOBITI U 2018. GODINI 

 • RUDNIK SOLI d.d. TUZLA sa dobiti od 2.980.273 KM

 

Uz izbor najuspješnijih privrednih kolektiva čije je sjedište u Tuzlanskom kantonu, dodijeljena su i četiri specijalna priznanja i to za

 • JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo - Specijalno priznanje za najveću investiciju u TK
 • BH Telecom d.d. Sarajevo - Specijalno priznanje za investiciju uvođenja 4G tehnologije
 • JKP PANNONICA d.o.o. Tuzla- Specijalno priznanje za razvoj turizma TK
 • Udruženje poslodavaca FBiH Sarajevo- Specijalno priznanje za razvoj privrede

Nezavisni stručni žiri, u sastavu Ramiz Karić, predsjednik žirija i Upravnog odbora grupacije poslodavaca TK, Željko Babić, predsjednik Obrtničke komore FBiH i Željko Rička, ekonomski stručnjak, vodeći se ekonomskim pokazateljima portala Akta.ba, kategorizirao je i vrednovao poslovne rezultate u prošloj godini.

"Ove godine je 50 kompanija iz realnog sektora i 40 kompanija iz javnog sektora ušlo u najuži krug. Kako bi ova manifestacija, kao svojevrsni festival rada i poduzetništva ostala promotor najboljih vrijednosti, pravilnikom je regulisano kako niti jedna kompanija ne može biti birana dva puta uzastopno u bilo kojoj kategoriji", kazao je Ramiz Karić, predsjednik žirija. Dodao je da se u kategoriji specijalnih priznanja žiri odlučio za kompanije koje su globalno doprinijele razvoju privrede.

Vođen svjetskim trendovima u oblasti promocije poduzetništva, RTV Slon s ponosom ističe činjenicu da je opredijeljen za podršku domaćem tržištu i stvaranju ambijenta za rast domaćih kompanija uvažavajući sve prirodne, geografske i konkurencijske prednosti ovog kraja.

Albina Vicković, direktorica marketinga RTV Slon, kazala je da su ponosni što su treću godinu zaredom, pored svih izazova, uspjeli realizirati jedan sasvim novi koncept promoviranja dobrog poduzetničkog duha TK.

"Raduje nas opredjeljenje žirija da dosadašnji laureati ne mogu dvije godine zaredom biti isti. Vjerujemo da smo s tom odlukom na dobrom putu da još više populariziramo i prezentujemo sve uspješne privredne priče iz svih dijelova i lokalnih zajednica TK", istakla je ona, dodajući da za narednu godinu planiraju puno noviteta u organizaciji.

Inače, pored nagrađenih privrednika, poslovni događaj je okupio i predstavnike vlasti kantonalnog i lokalnog nivoa.

Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK istakao je da ovaj kanton bio i ostao lider razvoja privrede Bosne i Hercegovine, a koji će u narednom periodu biti veliko gradilište jer ga očekuju investicije vrijedne milijardu maraka.

"Sve će to doprinijeti još bržem razvoju privrede, otvaranju novih biznisa, kreiranju novih radnih mjesta", poručio je on. Istakao je da su nagrađene firme najbolji primjer kako se i u otežanim ekonomskim i društveno-političkim zbivanjima mogu ostvariti dobri rezultati.

Izbor najuspješnijih privrednih subjekata za područje Tuzlanskog kantona, te svečanost dodjele statue i priznanja "Kristal soli" podržali su partneri projekta, Hotel "President",  TXTV, Fabrika cementa Lukavac, NLB Banka, BH Telecom dd Sarajevo, Menprom, Eurovip- Brazil kava, Solana dd Tuzla, Turistička zajednica TK, Termoglas Živinice, Udruženje poslodavaca FBiH, Brčko gas osiguranje. 

Treću godinu za redom oficijelni medijski partner svečanosti "Najbolji u provredi TK- Kristal soli" je poslovni portal Akta.ba.

Tagovi:
Povezani članci

1