PROJEKTI
Kreće izgrada glavnog projekta brze ceste Mostar – Široki Brijeg-granica RH
manager.ba/akta.ba 14 srpnja, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Kada bude gotova, cesta duga 64 kilometra, iz Mostara će se do granice RH moći stići za pola sata.

 

Institut IGH, d.d., Zagreb, kao vodeći član zajednice ponuđača, s IGH d.o.o. Mostar, Integra d.o.o. Mostar i GEOCON d.o.o. Čitluk, potpisao je ugovor s JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. za izradu idejnog i glavnog projekta brze ceste Mostar-Široki Brijeg-granica Republike Hrvatske, dionica Polog-granica Republike Hrvatske (40,5 km), ukupne vrijednosti 7.765.911,00 BAM.

Institut IGH i njegovi partneri imaju rok od 18 mjeseci da pripreme idejni i glavni projekt brze ceste Polog - Široki Brijeg - hrvatska granica, provedu istraživanja za potrebni idejni projekt, pripreme studije izvodljivosti, studije utjecaja na okoliš i druge studije definirane ugovorom.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je 2016. godine usvojila Okvirnu strategiju transporta Bosne i Hercegovine, koja brzu cestu Mostar sjever - Široki Brijeg - hrvatska granica definira kao jedan od prioritetnih dijelova.

Planiranom brzom cestom Mostar sjever – Široki Brijeg – granica RH rasteretit će se cestovna mreža grada Mostara, te će ona ujedno biti i sjeverna obilaznica grada. Direktnom vezom s autocestom na koridoru Vc, omogućit će se usmjeravanje s petlje Mostar sjever na koridor Vc prema gradu Široki Brijeg i općini Grude, te u konačnici do granice s Republikom Hrvatskom gdje će se brza cesta priključiti na cestovnu mrežu Hrvatske.

Brza cesta od mjesta Polog direktno se nastavlja na južnu obilaznicu grada Mostara i omogućit će dobru cestovnu povezanost zapadnohercegovačke županije s postojećom cestovnom mrežom, a prije svega s koridorom Vc.     

Kada bude gotova, cesta duga 64 kilometra, iz Mostara će se do granice RH moći stići za pola sata.

Povezani članci

1

2

Video
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce
IVAN ŠIMIĆ, HERTRONIC
I uspješan poduzetnik i vrstan književnik
Savjeti