KOMPANIJE
Kraljevi tekstila: Jedna od njih je bez premca u BiH
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 04 veljače, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Tekstilna industrija se često poistovjećuje isključivo s proizvodnjom odjeće, međutim veliki dio nje čini proizvodnja tekstila koji imaju primjenu u mnogim različitim djelatnostima.

 

Diasporainvest.ba je analizirao upravo tu vrstu proizvodnje tekstila u Bosni i Hercegovini kao jednu od onih koje se rijetko prezentiraju  javnosti. Iako je još uvijek mali broj kompanija koji se bavi ovom proizvodnjom, kvaliteta njihovih proizvoda je prepoznat na mnogim stranim tržištima.

Top 20 kompanija prema prihodu

Analiziranje proizvodnje tekstila u BiH bez isticanja Prevent grupacije je gotovo nemoguće. O tome dovoljno govori činjenica da se čak 4 kompanije u okviru ove grupacije nalaze u top 10 kompanija prema prihodu u BiH koje se bave proizvodnjom tekstila (tome treba dodati i Saniteks kojim također upravlja Preven).

Preventove autopresvlake su poznate u cijelom svijetu. Njihovi proizvodni pogoni nalaze se u raznim zemljama poput Njemačke, Austrije, Rumunije, Španjolske, Brazila, Mađarske i Turske, a grupacija zapošljava preko 13 tisuća ljudi.

Udio 10 kompanija prema ukupnom prihodu

Još jedan veoma uspješan primjer tekstilne kompanije je austrijski Greiner Aerospace čije je sjedište za BiH u Žepču. Ova kompanija se bavi proizvodnjom sjedišta za svjetske aviokompanije poput Boeinga i Airbusa, a grupacija radi s više od 900 klijenata širom svijeta i pokriva blizu 60 posto svjetskog tržišta svojim proizvodima.

Direktori Greinera iz različitih dijelova svijeta dolazili su gledati rad zaposlenika Greinera u BiH koji su uglavnom iz Žepča i okoline.

Top 10 kompanija po dobiti

Tekstilna industrija u BiH se također može pohvaliti proizvodnjom visoko kvalitetnih tendi koje se postavljaju na mnoge poslovne i privatne objekte. Za ovo je zaslužna kompanija Suman iz Gračanice koja je lider ove vrste proizvodnje u BiH, a u sklopu svog asortimana nudi suncobrane, reklamne bannere, zastave te različite vrste zavjesa. Njihov uspjeh najbolje oslikava podatak o dobiti od preko 2 milijuna KM u 2018. godini, prema podacima Diasporainvest.ba.

Povezani članci

1

2

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce