RUDA
Korak bliže početku eksploatacije rude u Varešu
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 27 svibnja, 2020
Izvor fotografije:
dnevniavaz.ba

Dozvola je dodijeljena nakon predaje procjene utjecaja na okoliš koju je Eastern Mining pripremio u skladu sa zakonskim odredbama i revizijom petočlane ekspertne komisije te javne rasprave.

 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma potvrdilo je Okolišnu dozvolu kompaniji Eastern Mining čime je ova bosanskohercegovačka istraživačko-razvojna kompanija u vlasništvu kompanije Adriatic Metals iz Velike Britanije, došla na korak do izdavanja Dozvole za eksploataciju.

Dozvola je dodijeljena nakon predaje procjene utjecaja na okoliš koju je Eastern Mining pripremio u skladu sa zakonskim odredbama i revizijom petočlane ekspertne komisije te javne rasprave.

Uz Okolišnu dozvolu za rudnik, postrojenje i odlagalište Veovača, kompaniji Eastern Mining su također dodijeljene preliminarne dozvole za vodu i okoliš, demoliranje lokacije historijskog postrojenja Veovača te preliminarne dozvole za vodu koje pokrivaju lokaciju rudnika, postrojenja i objekta odlagališta Veovača, uključujući i akumulaciju za skupljanje suvišne vode.

– Izdavanje Okolišne dozvole veliki je korak naprijed u procesu dobivanja dozvola za početak rada rudnika u Varešu. Usprkos svim izazovima u vrijeme pandemije COVID-19, vlasti u FBiH pokazale su veliku odlučnost da u što kraćem roku pokrenu naš projekt. Nastavljamo cijeniti savjetodavni i kooperativni pristup različitih sektora vlade u BiH i radujemo se kontinuiranom napretku Projekta Vareš – naglasio je generalni direktor kompanije Eastern Mining, Miloš Bošnjaković.

Naredni korak kompanije Eastern Mining bit će zahtjev za dozvolu za prostorno planiranje Federalnom ministarstvu prostornog uređenja. Ovaj zahtjev uključuje suglasnosti devet različitih komunalnih i općinskih poduzeća, a sve suglasnosti su već dobivene.

Nakon dobivanja Dozvole za prostorno planiranje kompanija Eastern Mining predat će zahtjev za eksploataciju Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije. Kao dio procedure za odobrenje, Ministarstvo će održati javnu raspravu u Varešu na kojoj će građani i građanke imati priliku postaviti eventualna pitanja i od kompanije dobiti odgovore.

Eastern Mining d.o.o. bosanskohercegovačka je istraživačko-razvojna kompanija u vlasništvu kompanije Adriatic Metals iz Velike Britanije. Primarni cilj kompanije fokusiran je na istraživanje i eksploataciju mineralnih resursa na prostoru općine Vareš.

Fokus aktivnosti u 2020. godini bit će daljnja geološka istraživanja, kako na postojećem koncesijskom prostoru tako i na širem regionalnom području, a sve u cilju povećanja potvrđenih rezervi rude i produženju životnog vijeka novog rudnika. Prema trenutnom planu, otvaranje rudnika i početak proizvodnje planiran je 2022. godine.

Tagovi:
Video
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna
VIDEO
Život je igra! Kako pobijediti? | Velimir Srića | TEDxUniversityofZagreb