KOMPANIJE
Kompanija Bingo otvorila je novu farmu pilića u Vukovijama
manager.ba/akta.ba BiH 10 ožujka, 2022
Izvor fotografije:
akta.ba

Najveći trgovački lanac u BiH Bingo, danas je u Vukovijama (općina Kalesija) otvorio novu farmu pilića "Krušik". Ovim je udvostručena proizvodnja pilića sa postojećih milion na dva milijuna godišnje.  

 

Početkom prošle godine, kompanija Bingo najavila je otvaranje ove farme i dato obećanje su ispunili u roku od jedne godine. Radi se o tzv. teškoj liniji u Vukovijama koja posjeduje šest moderno opremljenih farmi kapaciteta po 26.000 tovnih brojlera, što znači da će ova farma proizvesti milijun pilića godišnje, odnosno 1,6 milijuna kilograma pilećeg mesa. Iz kompanije navode da su strateški usmjereni na stabilizaciju domaćeg tržišta, jer sve proizvedeno plasiraju unutar BiH, čime rade na stabilizaciji cijena jaja i pilećeg mesa.

"Kao rezultat uspješnog poslovanja u sektoru peradarstva, kompanija Bingo je pored svoje dvije postojeće farme na lokacijama Dubrave i Špionica odlučila da proširi kapacitet proizvodnje. Otvaranjem Farme Krušik čija je vrijednosti osam milijuna KM, a kapacitet 156.000 pilića u turnusu, kompanija je povećala svoju proizvodnju za 1.000.000 brojlerskih pilića. Dakle, sada imamo proizvodnju od 2.000.000 brojlera na godišnjem nivou. Farma je opremljena najsavremenijom opremom njemačkog proizvođača Big Dutchman, gdje je sistem hranjenja i pojenja potpuno automatizovan i vodi se briga o dobrobiti životinja. Osim proizvodnje pilića, nakon njihove isporuke, dio stajnjaka se prebacuje na tzv. bio elektranu u blizini farme, koji kasnije koristimo u našim plastenicima kao bio đubrivo.", istakao je doktor veterinarske medicine Samer Kadrić, rukovodilac Farme Krušik.  

 Samer Kadrić

Ova kompanija ostvarila je dobru suradnju sa lokalnim vlastima, što znatno olakšava procese njihovog poslovanja.

Sead Džafić, načelnik Kalesije, izrazio je zadovoljstvo investicijama kompanije Bingo u ovu općinu:"Pozdravljam odluku kompanije Bingo da investira u Kalesiju ponovo, ovoga puta u iznosu osam milijuna KM. Ovdje će posao naći dvadesetak radnika. Nastavljaju investicije u našu općini, gradit će tržni centar u Tojšićima i tvornicu tekstila."

Sead Džafić

"Svako investiranje u ovakvu vrstu objekata je ulaganje u našu budućnost i sigurnost. Bingo ima zaokružen ciklus, od repro centra, preko inkubatora, proizvodnje jaja i pilećeg mesa, pa na kraju plasman kroz svoju maloprodaju, a u tom smjeru inače treba ići proizvodnja hrane", rekao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK, Emir Begić.

Emir Begić

Bingo je započeo izgradnju Farme Krušik odmah nakon puštanja repro centra i inkubatorske stanice u veljači/februaru pošle godine, a službeno je puštena u rad 08. veljače/februara 2022. godine. Posjeduje suvremenu opremu koja automatski preko Weiper touch sistema kontroliše pojenje, hranjenje, grijanje, hlađenje i ventilaciju. Bingo u ovim najsuvremenijim objektima životinje tretira na najhumaniji način. Sa svojih šest proizvodnih pogona u peradarstvu ova kompanija ima zaokružen proces uzgoja, te proizvodi pet miliona konzumnih jaja i 3,2 milijuna kilograma pilećeg mesa godišnje. Da prednjači u peradarstvu, govori i činjenica da Bingo jaja posjeduju tri certifikata: Halal, HACCP i "bez GMO proizvedeno".

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim