ISTRAŽILI SU I TO
Koliko se koriste aplikacije za dostavu hrane
Manager BiH 16 lipnja, 2024

Jedna od najbrže rastućih industrija u zadnjih nekoliko godina su aplikacije za dostavu hrane.  

 

Dostava hrane iz omiljenog restorana nikada nije bila lakša zahvaljujući aplikacijama koje povezuju proizvođače, distributere i kupce  istu platformu. 

Diljem svijeta ove su aplikacije za isporuku otvorile zanimljive mogućnosti za različite aktere. Restoranima to otvara mogućnost doprijeti do šire publike kroz više kanala. Za distributere to znači povećan broj narudžbi. Za korisnike sjajan način doći do svoje omiljene hrane.

Nakon SAD-a aplikacije su zavladale i Europom. Pixsell je izradio infografiku koja prikazuje iz kojih europskih država ljudi najviše naručuju hranu preko platformi za dostave.

Preko platformi za dostave najviše naručuju građani Nizozemske, njih 55%, slijede Norvežani kojih je u 2023. godini putem platformi hranu naručivalo 54%. U Njemačkoj hranu putem platformi naručivalo tek 25% građana, a u Italiji 19%. Znatno manje od Španjolske (42%) ili Irske (49%). U Turskoj je hranu naručivalo 48 posto stanovnika.

U Republici Hrvatskoj je putem platformi hranu naručivalo 22% građana, skoro kao u Bosni i Hercegovini (21%). Znatno više nego u Srbiji, gdje je hranu naručivalo tek 8% građana, ali i znatno manje nego u Crnoj Gori (38%).

 

Manager.ba

Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!