SVIJET
Kockarsko sjedište na jugu Kine postat će najbogatije mjesto na svijetu
Manager/biznis.info 14 kolovoza, 2018

Macao bi se uskoro mogao okruniti titulom najbogatijeg mjesta na svijetu i izgurati dosadašnjeg prvaka s najbogatijim stanovništvom, Katar, prema novoj prognozi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Bivša portugalska kolonija, a sada kockarsko središte na jugu Kine, do 2020. godine ostvarit će BDP viši od 143 tisuće dolara po glavi stanovnika, a Katar će u istom periodu ostvariti nešto manje, odnosno 139 tisuće dolara, izračunao je MMF uspoređujući paritet kupovne moći (PPP), odnosno količinu roba i usluga koje se mogu kupiti za jedinicu različitih valuta, prenio je Novac.hr.

Inače, Macao je posebna upravna regija unutar Kine, isto kao i Hong Kong, ali i jedino mjesto u Kini gdje je kockanje dozvoljeno. Cijela se ekonomija Macaa, stoga, okreće upravo oko luksuznih casina. U manje od dvadeset godina postali su prava kockarska “meka” i utrostručili BDP po glavi stanovnika koji je u 2001. godini iznosio “tek” 34 tisuće dolara.

Na trećem mjestu prognoze MMF-a, s BDP-om po glavi stanovnika od 118 tisuća dolara našla se i jedna europska zemlja, Luksemburg. Ta europska monarhija s jedva pola milijuna stanovnika nije usamljena. U prvih deset najbogatijih našla se i omiljena destinacija hrvatskih građana, Irska, s 87 tisuća dolara po stanovniku, a odmah poslije i Norveška sa 78 tisuća.

Spomenimo još da uz titulu najbogatijeg mjesta koju će uskoro preuzeti, Macao drži i prvo mjesto na ljestvici najgušće naseljenih mjesta na svijetu, s 21,411 stanovnika po kilometru kvadratnom. U prvih pet najgušće naseljenih su i Hong Kong i Singapur koji su također u Top 10 najbogatijih mjesta na svijetu.

Tagovi:
Video
ASA BOLNICA
ASA Bolnica Sarajevo, februar 2024
MIRO RAGUŽ
Umjesto građevinskog inženjera postao pionir grafičkog dizajna
RASIM MEMAGIĆ, ALMA RAS D.O.O.
Brend iz Olova koji je krenuo u svijet