KOMPANIJE
Kako su Tešnjaci “ispod cijene” stekli udio u Bosnalijeku
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 08 veljače, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Kompanija AS Holding iz Tešnja kupila je ovih dana udio od oko 16 posto vlasništva u vodećoj domaćoj farmaceutskoj kompaniji – Bosnalijeku. 

 

Zanimljivo je istaknuti da je AS Holding stekao udio po veoma povoljnoj cijeni, daleko nižoj od tržišne cijene dionica Bosnalijeka u proteklih godinu dana, piše BiznisInfo.

AS Holding kupio je paket dionica Bosnalijeka za 18,8 milijuna KM i postao je drugi najveći dioničar vodeće domaće farmaceutske kompanije. Riječ je o 1.441.286 dionica Bosnalijeka koje je 4. veljače/februara prodao Haden iz Luksemburga.

AS Holding je kupio dionice na izvanrednoj aukciji po cijeni od 13,05 KM po dionici, što je daleko od tržišne cijene.

Dionicama Bosnalijeka proteklih godinu dana najviše se trgovalo po cijeni od 16, 17 i 18 KM. Posljednjih par mjeseci vrijednost dionice uglavnom je bila iznad 18 KM.

Prva aukcija po višoj cijeni

Haden je sredinom prosinca/decembra prošle godine na prvoj izvanrednoj aukciji prodao prvi dio dionica po cijeni od 18,85 KM po dionici. Tada je Haden prodao 903.769 dionica Bosnalijeka za 17 milijuna KM (udio od 10 posto). Kupac tih dionica posluje preko skrbničkog računa tako da njegov identitet nije poznat.

Potom je firma iz Luksemburga u nekoliko navrata pokušavala prodati i ostatak dionica po istoj cijeni, koja odgovara tržišnoj vrijednosti, ali nije bilo kupca. Preostali paket dionica tada je prodavan za 27 milijuna KM.

Kretanje cijene Bosnalijeka na tržištu početkom ove godine

 

Poznato je da je firma iz Luksemburga imala loše odnose s rukovodstvom Bosnalijeka, i očito je po svaku cijenu željela izaći iz vlasništva kompanije, pa je spustila cijenu daleko od trenutne tržišne vrijednosti.

Vješti Tešnjaci prepoznali su ovu priliku i izvršili akviziciju koja će im se sigurno isplatiti, jer su spomenuti udio stekli za manje od 19 milijuna KM.

Da su napravili dobar potez, govori podatak da je jučer (7. veljače/februar) u slobodnoj trgovini prometovano dionicama Bosnalijeka u vrijednosti od 360.605 KM, a po prosječnoj cijeni dionica od 17,15 KM.

Dobra vijest za bh. privredu

Kompanija Bosnalijek u velikoj je ekspanziji, a nedavno je počela i izvoz na njemačko tržište. 

AS Holding upravlja kompanijama kao što su Vispak, Klas, Sprind, Solana Tuzla, Zenička industrija mlijeka, Svjetlostkomerc, AC Food (bivši pogoni Agrokomerca) itd. 

S obzirom na iskustvo i razgranate veze AS Holdinga, i potencijal Bosnalijeka, sigurno je ova akvizicija dobra vijest za domaću privredu, naročito ako AS nastavi s preuzimanjem dionica farmaceutske firme.  

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce