SAVJETI
Kako su jednostavni prijedlozi zaposlenika od Bezosa stvorili milijardera
Manager.ba/poslovni.hr 12 siječnja, 2020

Jeff Bezos je 1994. napustio posao u hedge fondu u New Yorku i preselio se u predgrađe Seattlea. Tamo je unajmio kuću i pokrenuo Amazon u svojoj garaži.

 

Godinu dana kasnije, web lokacija Amazon pokrenula je tvrtku i u roku od mjesec dana prodavala je knjige ljudima u svih 50 američkih država, piše CNBC Make It, a prenosi poslovni.hr.

„U one dane (1995. godine), kada sam u to vrijeme pokrenuo tvrtku, još uvijek smo bili prilično mala kompanija po većini standarda, ali brzo smo rasli i bilo je vrlo uzbudljivo“, rekao je Bezos na forumu o liderstvu u travnju 2018. godine.

Unatoč tom rastu, bilo je prostora za poboljšanja, rekao je Bezos.

"Bili smo tako neučinkoviti u našem poslovanju i logistici u onim ranim danima kada nas je bilo samo 10".

Jedna od tih neučinkovitosti bila je njihova metoda pakiranja narudžbi.

Tijekom prvog mjeseca pokretanja Amazona, Bezos i njegovi zaposlenici pakirali su narudžbe ručno na cementnim podovima, kada je jedan od njegovih 10 zaposlenika dobio ideju koja je u konačnici "udvostručila" njihovu produktivnost.

"Nisam imao stolove za pakiranje", rekao je na Forumu 2018. "Rekao sam jednom od softverskih inženjera pored mene:" Znate što bismo trebali učiniti? Trebali bismo nabaviti jastučiće za koljena. "I gledao me je kao da sam najgluplji tip kojeg je ikad vidio u životu i rekao:" Jeff, trebali bismo nabaviti stolove za pakiranje. "

Bezos je tijekom emisije David Rubenstein: Peer-to-peer razgovori u rujnu 2018. godine rekao kako je nabava stolova za pakiranje "najbriljantnija ideja" koju je ikada čuo jer je to "udvostručilo [njihovu] produktivnost."

Amazon je 1997. godine izašao na burzu, a broj zaposlenika tvrtke porastao je na 614, navodi se u pismu kompanije dioničarima. Danas Amazon izvještava da ima 750.000 stalno zaposlenih (od rujna 2019.) i tržišna kapitalizacija veća je od 946 milijardi dolara.

Kroz povijest Amazona bilo je nekoliko zapaženih slučajeva kada je Bezos slušao svoje zaposlenike, čak i kad su se njihove ideje činile pomalo "zastrašujućim".

Prije stvaranja Amazon Prime-a, Bezos i njegovi zaposlenici pokušavali su smisliti varijantu programa lojalnosti, kada je mlađi softverski inženjer došao s idejom, ne kao programom vjernosti, već s idejom brze, besplatne dostave, prisjetio se 2018. godine.

"Financijski tim otišao je i modelirao tu ideju, a rezultati su bili zastrašujući jer smo planirali ponuditi neograničenu dostavu", rekao je. "Dostava je skupa", iako je kupci vole, rekao je.

Nakon pokretanja neograničene besplatne dostave, troškovi su bili visoki, ali na kraju se sve dobro završilo.

"Dolazile su sve vrste kupaca i cijenili su tu uslugu", rekao je Bezos, rekavši da je ideja mlađeg inženjera upravo dovela do stvaranja Amazon Primea.

Tagovi:
Video
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna
VIDEO
Život je igra! Kako pobijediti? | Velimir Srića | TEDxUniversityofZagreb