FARMA 5 JAJA
Kako su dva sportaša iz Bijeljine promijenila tržište jaja
Manager 13 lipnja, 2024

Dugogodišnji prijatelji i zaljubljenici u sport Zdravko Perić i Nemanja Makić, 24-godišnji su mladići iz Bijeljine, koji su za vrlo kratko vrijeme i na originalan način postali prava senzacija, kako na društvenim mrežama, tako i na domaćem tržištu. 

 

Video u kojemu, na seoskom imanju, goli do pojasa i sa slamnatim šeširima, šetaju po farmi, za svega dva mjeseca pregledalo je više od 550.000 korisnika na društvenim mrežama.

Zdravko i Nemanja u listopadu prošle godine došli su na ideju na seoskom imanju Zdravkovog oca pokrenuti vlastiti posao. Osnovali su farmu slobodnog uzgoja koka nosilja i dali joj ime "Farma 5 jaja".

"Riječ je o tome da se u pet jaja nalazi idealan dnevni unos vitamina i minerala, a i doručak od pet jaja sadrži oko 30 g proteina koje tijelo apsorbira u jednom obroku", priča za Buku Zdravko Perić i dodaje - "Prijatelj i ja smo cijeli život u sportu, glavna namirnica za ishranu su nam bila jaja. Tako smo prvo nabavili za svoje i potrebe svojih prijatelja sportista, nekih 180 koka nosilja, te smo vrlo brzo dostigli maksimum potražnje. Stoga smo morali povećavati proizvodnju", priča Perić.

O njihovim počecima govorio je za Buku i Nenad Makić, koji navodi da se u ovom poslu nikada ranije nije okušao, iako ga je selo oduvijek privlačilo.

"Bavim se tenisom i nikada ranije nisam obavljao nijedan posao na selu, ali su me ljepote sela i život u prirodi oduvijek privlačili. Tada mi je prijatelj predložio na njegovom imanju početi posao. Ideja me oduševila i već u listopadu prošle godine tu ideju smo i realizirali", kaže za Buku Nenad Makić.

Danas njihova farma broji oko 600 koka nosilja, a dnevna proizvodnja iznosi od 500 do 550 jaja.

"S plasmanom nemamo problema, jaja prodajemo putem društvenih mreža, a opskrbljujrmo i manje grilove, piljare, neke manje ugostiteljske objekte. Donosimo i jaja na kućnu adresu svojim mušterijama s besplatnom dostavom. Pokrenuli smo i jednu manju kampanju, gdje smo išli po zgradama, obilazili naselja i predstavili kupcima naš proizvod, gdje smo im prikazali razlike između kaveznog i slobodnog uzgoja. Tako smo stekli i nove kupce", priča nam Makić.

 

 

Obzirom kako su put do kupaca vrlo lako pronašli, ubrzo su potrebe postale veće od kapaciteta proizvodnje. Planiraju proširenje farme, dogradnju novih objekata i uvođenje novog jata. Budućnost vide u organskoj proizvodnji.

"U procesu smo registracije tvrtke i nadamo se nekim poticajima. Imamo mnogo planova i što se tiče kapaciteta, ali i drugih rasa koka nosilja kao što je unos talijanske rase leghorn, koja nosi bijela jaja, koja su bila posebno tražena tijekom Vaskrsa, a planiramo i unos 'araukana' rase, iz Čilea koja nosi zelena jaja. Plan za iduću godinu nam je 2.000 koka nosilja", priča o svojim planovima za Buku Zdravko Perić.

Prednosti slobodnog uzgoja, priča nam Perić, su mnogobrojne. Njihove koke već od 5 sati ujutro izlaze van na ispašu -"Cijeli dan su vani, tu je hranjenje domaćom hranom kukuruzom, pšenicom, suncokretom, tu su svi potrebni minerali za njihovu ishranu. Ishrana je biljna i pravi veliku razliku između domaćih i jaja iz kaveza", objašnjava Perić, a Zdravko dodaje: "Čitav dan im je sunčeva svjetlost dostupna, po danu su puštene na travnatu livadu koja je ograđena, imaju 1.500 kvadrata i to nam je i bio primaran cilj. Svi se bave uzgojem koka nosilja u kaveznom sustavu, gdje su one očerupane i ne vide bijela dana za svog života i čak im se i duplo pali i gasi svjetlo kako bi one mislile da je dva puta dan i snijele dva jaja, što je nehumano".

Na kraju razgovora podsjećaju kako je u Europi donesen zakon prema kome će od 2027. godine biti zabranjen uzgoj koka u kavezu, te su izrazili nadu kako će takav vid proizvodnje zaživjeti i na našim prostorima.


Buka | Manager.ba

 

Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!