SAVJETI
Kako smisliti naziv firme – 11 korisnih savjeta
manager.ba/poslovne.com 14 travnja, 2021
Izvor fotografije:
poslovne.com

Za neke poduzetnike smisliti naziv firme je teže nego smisliti sjajnu poslovnu ideju. Dakle, naziv vaše firme ujedno je i prvi dojam vaših kupaca o vašem poslu, a i prvi dojmovi su važni. Želite da ime vašeg poduzeća bude nezaboravno, ali pristupačno, jedinstveno, lako za izgovor i indikativno za vaš proizvod ili uslugu.

 

Lakše je reći nego učiniti. No, kako se pokazalo, smišljanje poslovnog imena uključuje jednake dijelove logike i kreativnosti. Postoje neke bitne marketinške postavke za mala poduzeća s kojima bi se vaše ime firme moralo uskladiti, ali još uvijek imate mnogo prostora da biste izmislili i istražili, prenose poslovne.com.

Da biste dobili neke smjernice i inspiraciju, pogledajte naš opsežni vodič o tome kako smisliti naziv firme.

1. Provjerite je li vaše ime dostupno

Zamislite ovo: smislili ste svoje idealno poslovno ime. Naručili ste hrpu posjetnica i službenih pribora. Dizajnirali ste logotip. Tiskali ste majice, torbice i ostale proizvode s ponosom koji nose vaše ime. A onda, upišite naziv firme u željenu tražilicu  i otkrijte da je još jedan poduzetnik već uzeo vaše ime.

Prije nego što smislite naziv firme, obavite brzo Google pretraživanje kako biste bili sigurni da ga konkurent ne koristi. Ne samo da bi dijeljenje imena s konkurentom bilo loše, već bi vas zapravo moglo odvesti u legalne borbe.

Laura J. Winston, odvjetnica za zaštitne znakove u tvrtki Offit Kurman, koja malim poduzećima savjetuje odabir imena i robnih marki, preporučuje ne odabir imena koje koristi drugo poduzeće u istoj industriji ako želite izbjeći pravne probleme.

kako smisliti naziv firme

Također biste trebali provesti poslovnu pretragu državnog tajnika kako biste saznali postoji li još tvrtka u vašem području koja posluje pod vašim potencijalnim imenom. Ako planirate inkorporirati svoju tvrtku, ovaj ćete korak ipak morati izvršiti.

Pravni aspekti provjere dostupnosti imena mogu postati neodoljivi, pa ako imate proračun za to, Winston savjetuje suradnju s odvjetnikom koji vas može savjetovati i u vaše ime provesti pretrage dostupnosti.

Istodobno se posavjetujte s GoDaddy.com kako biste provjerili dostupnost domene vašeg imena, jer su izrada poslovne web stranice i kupnja imena domene presudni za vašu SEO strategiju. Ako se vaše tačno željeno ime već koristi, također možete provjeriti povezane alternative. Također ćete morati provjeriti možete li koristiti ovo ime za svoje društvene račune, posebno Facebook, Twitter, Instagram i LinkedIn, kada razmišljate o tome kako smisliti naziv firme.

2. Neka to bude opisno

Iako naziv vašeg poduzeća ne mora biti doslovni opis prirode vašeg poslovanja (premda to može biti), u idealnom bi slučaju trebao implicirati što radite ili prodajete. Istodobno, prilikom razmatranja kako imenovati tvrtku, vaše bi ime trebalo odražavati temeljne vrijednosti vašeg poslovanja i dočarati kako želite da se vaš kupac osjeća. Za neke smjernice poslušajte ovaj savjet Alistaira Doddsa, suosnivača i direktora marketinga londonske agencije za digitalni marketing Ever Increasing Circles:

“Odabrali smo naziv Ever Increasing Circles jer je kao marketinška tvrtka to što je naš cilj za našu klijentelu: naime, povećati ukupan broj i veličinu marketinške publike i mogućnosti koje će naša klijentela iskusiti radeći s nama.”

Ako vam je teško da smislite naziv firme, pokušajte napraviti vježbu udruživanja riječi kako biste smislili povezane pojmove koji dočaravaju prirodu vašeg poslovanja.

Dok to činite, slobodno postanite doslovno ili figurativni koliko želite – tako je Brandon Cook, direktor marketinga u laboratoriju uzgojenoj dijamantnoj tvrtki Clean Origin, smislio ime za svoje poslovanje:

“Za mnoge male firme može biti jako jednostavno samo se nazvati po svom proizvodu ili usluzi. Iako se ovo možda čini lakim rješenjem, vaše poslovanje ne razlikuje na način koji će se istaknuti i, što je još važnije, držati će se vaših kupaca.

„Što se tiče imenovanja našeg posla, Clean Origin se uklapa negdje između doslovnog i simboličkog. Clean Origin prodaje dijamante stvorene u laboratoriju. Porijeklo naših dijamanata je ono što izdvaja naše poslovanje i nešto što smo željeli u ime svog posla. “

 

3. U dvojbama upotrijebite svoje ime

Imenovanje posla prema sebi može biti malo nesigurno za neke (iako to nije nužno loše, pogotovo ako ste savjetnik), ali postoje načini kako postati kreativniji od svoje standardne formule za ime-prezime. Pogledajte kako je Phil Risher, vlasnik firme Phlash Consulting, smislio svoje poslovno ime:

„Phlash je kombinacija mog imena, Filipa i imena moje supruge, Ashley (Ash); ako kombinirate dijelove, dobit ćete Phlash. Phlash je također jedinstveni način pisanja “bljeska”, a može se pokrenuti na milijun različitih načina za tehnologiju i poslovanje, poput “Projekt završavamo u Phlash-u.” Naš logotip je munja, koja također pomaže.

Uzmite u obzir ove poznate mashupove i skraćenice za kreativnije nadahnuće kada osmišljavate poslovno ime: Adidas, po osnivaču Adiju Dassleru; Goldwyn Picture Corporation (koja je kasnije postala Metro-Goldwyn-Mayer), nakon osnivača Samuela Goldfisha i Edgara i Archibalda Selwyna; i IKEA, kratica za osnivača Ingvara Kamprada, Elmtaryda (farma na kojoj je odrastao) i Agunnaryda (grad u kojem se nalazila farma).

 A ako vas vlastito pravno ime ne nadahnjuje, razmislite o kooptiranju posebno pjesničkog imena voljene osobe. Tako je Mercedes-Benz dobio ime: Mercedes je bila kći Emila Jellineka, poduzetnika koji je naručio ono što će postati prvi trkaći automobil firme.

4. Uskladite naziv firme sa strategijom vašeg brenda

Naziv vašeg poduzeća važan je gradivni element u stvaranju ukupne strategije brendiranja malog poduzeća. Smišljanje poslovnog naziva koji ovo obuhvaća može se činiti visokom narudžbom, pogotovo prije nego što ste službeno pokrenuli svoje poslovanje.

Ali ako ste dovoljno strastveni da zapravo pokrenete svoju poslovnu ideju, tada biste već trebali imati osjećaj kome se predstavljate, njihovu približnu demografsku kategoriju i što vi (i samo vi) možete pružiti tim kupcima – drugim riječima, kako biste razumjeli svrhu ili “zašto” iza vašeg posla. Naziv vašeg poduzeća i logotipi i drugi materijali za brendiranje koje gradite oko tog imena trebali bi odražavati temeljne vrijednosti vaše firme.

Pokušajte se staviti u obzir svojih ciljnih osoba. Razmislite o tome do čega im je stalo i koje su im vrste slika, simbolika, obilježja i osjećaji važni.

5. Odaberite ime koje može rasti s vašim poslovanjem

Kada smišljate naziv firme, važno je zapamtiti da će vas sjajan provesti kroz životni vijek vašeg poslovanja. U idealnom slučaju, vaše će se poslovanje razvijati i mijenjati tokom svog života, pa izbjegavajte uključivanje riječi koje bi mogle postati ograničavajući faktori.

6. Pokušajte udružiti riječi

Da rezimiramo do sada, dobro poslovno ime trebalo bi biti dostupno za upotrebu, indikativno za ponudu vašeg poduzeća, jedinstveno (čak i ako to znači jedinstveni način korištenja vlastitog imena), usklađeno s vašom ukupnom strategijom robne marke, priopćiti svoje temeljne vrijednosti i moći skalirati zajedno sa svojim poslom. Također ćemo dodati da bi, kad osmišljavate naziv firme, trebao biti čitljiv, lagan za izgovor i nezaboravan.

Kako smisliti naziv firme – 11 korisnih savjeta

Sada, na zabavni dio: Mozgalice. Asocijacija riječi može biti učinkovit način da smislite savršeno ime ako se stvarno mučite. Evo kako se to radi:

Zapišite proizvod ili uslugu koju nudi vaša tvrtka. Zatim zapišite sve riječi ili fraze koje se odnose na taj proizvod ili uslugu.

Još bolje, zapišite riječi koje označavaju način na koji želite da se kupac osjeća kada doživi vaš proizvod ili uslugu. Ne razmišljajte pretjerano o ovome – samo intuitivno zapišite sve što vam padne na pamet.

7. Inspirišite se stranim, latinskim ili neobičnim riječima

Je li vaše omiljeno ime snimljeno? Ili možda jednostavno nije zvučalo tako profesionalno kao što ste se nadali? Još jedan kreativni pristup koji možete isprobati jest prevođenje nekih imena ili riječi koje su vam se svidjele na vaš strani jezik. Ili se vratite unatrag i potražite latinske ili grčke riječi, fraze ili korijene koje možete primijeniti na svoje poslovanje.

Više je nekoliko velikih brendova krenulo ovom rutom: Na primjer, lanac restorana Panera Bread prihvatio je latinsku riječ “pan”, što znači “kruh”. Fanatici mitologije znat će da je Nike svoje ime preuzeo po grčkoj božici pobjede. Uber, aplikacija za dijeljenje automobila, dijeli svoje ime s njemačkom riječju za “preko”, “iznad” ili “preko”. I prije nego što je postao imenica i glagol za sebe, “Google” je definiran kao “kreativni pravopis googol, broj jednak 10 do 100. stupnja, ili u kolokvijalnom smislu nedokučiv broj.”

8. Stvorite mashup

YouTube, Facebook, Foursquare, Pinterest: Napustite neke od najvećih svjetskih tehnoloških tvrtki i kombinirajte dvije riječi kako biste stvorili posve jedinstveni mješavinu imena ako ste zapeli kako smisliti naziv firme.

Zapišite nekoliko značajnih riječi ili dijelova riječi koji najbolje odgovaraju i opišite svoje poslovanje i pokušajte ih dodati s drugim riječima dok ne pronađete dobitnu kombinaciju.

 

9. Inspirišite se svojim omiljenim knjigama, glazbom, filmovima ili drugim umjetničkim oblicima

Istražite knjige,  Spotify ili čak Netflix kako biste iskopali zanimljive, relevantne riječi, imena ili izraze koji bi se mogli odnositi na vaše poslovanje. Uspjelo je za nekoliko vlasnika poduzeća s kojima smo razgovarali: Sjetite se da je Beria inspiraciju preuzeo iz Jungove filozofije, a Tran i Fleming djelomično su bili inspirirani Tranovim omiljenim bendom, koji su, kao što ste mogli pretpostaviti, engleski rock sastav Muse.

Istraživanje vaših omiljenih umjetničkih djela moglo bi vam čak dočarati nove riječi u sjećanju ili vratiti uspomene koje bi mogle biti korisne u pronalaženju savršenog poslovnog imena.

10. Zamolite obitelj i prijatelje da vam pomognu

Često je najbolji način da se izvučete iz kreativne kolotečine iskoristiti tuđu kreativnost. Dakle, ako ste zapeli, okupite zajednicu pouzdanih prijatelja, obitelji i kolega koji će vam pomoći u mozganju.

Čak i ako prijateljima i obitelji ne naplatite posebno da vam pomognu u mozganju, jednostavno njihovo korištenje kao zvučna ploča može pomoći u generiranju novih ideja prilikom donošenja naziva firme. Tako je Erin Andrews, osnivačica indi čokolade, smislila svoje poslovno ime nakon razgovora s mladom kćerkom:

“Provela sam mjesece istražujući imena za koja su se već u nekom obliku ili na neki način tvrdilo kad mi je sedmogodišnja kći na stražnjem sjedalu automobila predložila‘ indi čokoladu. ’To je bio trenutak kojeg se jasno sjećam. Ime je briljantno jednostavno, ima pozitivne konotacije i značajno je za našu obitelj. Njezina starija sestra uvijek je imala nadimak ‘Indi’, pa bismo tvrtku nazvali po njoj. Iz tog razloga naziv firme nikad ne pišemo velikim slovom. “

11. Proba prije konačne odluke

Mislite li da ste pronašli savršeno ime firme nakon što ste neprestano razmišljali o tome kako smisliti naziv firme? Nevjerojatno, ali sada provjerite sviđa li vam se.

Prije nego što nastavite i kupite ime domene, registrirajte tvrtku pod tim imenom i potrošite novac na materijale za brendiranje, odnesite ga na probno prikazivanje kako biste stekli dojam kako će to izgledati u stvarnom svijetu.

Kako smisliti naziv firme – 11 korisnih savjeta

 

Za početak, pokušajte to ime koristiti u razgovoru s obitelji i prijateljima.

Također možete izmisliti lažne posjetnice u internetskom predlošku kako biste vidjeli kako će vaše ime izgledati u tisku, upotrijebiti ga u potpisu e-maila i napisati skicu e-pošte te zamisliti kako će izgledati na vašim platformama društvenih mreža i u hashtagovima.

Ako se osjećate uzbuđeno i ispunjeno svaki put kad to izgovorite, vidite ili čujete tokom ovih vježbanja, onda čestitamo: Pronašli ste svoje savršeno ime firme.

Kao što možete vidjeti od vlasnika poduzeća, ne postoji provjerena metodologija za izradu naziva firme. Ipak, nadamo se da su vam ovaj vodič dali neke smjernice i vježbe za poticanje kreativnosti koje će vam pomoći da zakucate svoje ime. Sretno!

 

Preuzeto sa: Kako smisliti naziv firme – 11 korisnih savjeta

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce