NIJE LAKO BITI SAM SVOJ GAZDA
Kako prestati biti rob vlastitog posla
Manager 03 lipnja, 2024


Ili će posao ubiti mene ili ja njega: Kako da naš biznis raste i razvija se bez nas?
Ovu sam rečenicu nedavno čula od kolege poduzetnika i to me podsjetilo na ključno u poslu.  

Naime, kad nadobudno krećemo u poduzetništvo mi ulazimo u tu priču s idejom da ćemo konačno biti Sam svoj gazda – da biramo kad ćemo, koliko, s kime, kada i gdje raditi. Želimo biti slobodni i onda se jednog dana nakon 3 do 5 godina najčešće probudimo i shvatimo da smo rob svog posla i da nas svi zaj* na sve strane. Klijenti, zaposlenici, dobavljači…  pa i obitelj i prijatelji.

Hoćemo si dati otkaz, i poslati sve u pm, ali ne možemo – jer sve ovisi o nama. Pa onda hoćemo sve prodati – ali ne možemo jer sve ovisi o nama i cijela je zbrka u papirima – izmiješani su privatni i poslovni troškovi, nije prikazana realna dobit i sl.

I onda kažemo tu rečenicu naglas – ili će posao ubiti mene ili ja njega. Dakle ili nas čeka izgaranje (burnout) ili odustajanje (zatvaranje posla ili prodaja istog).

Ili ipak postoji treći scenarij?
Postoji – suština je sljedeća. Prvo, trebamo odlučiti hoćemo li izgraditi biznis (koji može rasti i razvijati se i bez nas) ili posao (kreirati sebi zaposlenje). I jedno i drugo je ok, samo treba izabrati kuda ćemo.

Ako smo se odlučili graditi biznis naš posao je raditi na, a ne u biznisu, odnosno samo iduće tri stvari:

1. Vizija
Mi smo ti koji određujemo, što, zašto i za koga radimo.

2. Sistem
Mi smo ti koji do detalja propisujemo kako se kod nas radi, koje su naše vrijednosti i načela rada, jer ništa se ne podrazumijeva. Podrazumijevanje jednako nerazumijevanje.

Nitko nam ne čita misli. Zdrav razum nije tako uobičajena stvar; 94% pogrešaka nastaje zbog pogreške u sistemu, i ponovo pretpostavka je majka svih zaj*.

3. Ljudi
Na nama je da privučemo, zadržimo i vodimo vrhunske zaposlenike, da im omogućimo da rade i maknemo im se s puta i to brutalnim delegiranjem i jasnim pravilima igre i da stavimo pravog čovjeka na pravo mjesto.

Samo to.

Može se, postoji izlaz. Nije lako, ali je jednostavno.

 

Mojnovac.hr / Manager.ba

Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim