TEHNOLOGIJE
Kako jednostavno nabaviti dio za auto? Rješenje je AUTOfix - bh. platforma koja predstavlja revoluciju
manager.ba BiH 23 srpnja, 2020

Putem web stranice www.autofix.info korisnici automobila i drugih vozila mogu na potpuno inovativan, na najlakši i najbrži mogući način, pronaći rezervni dio za svoje vozilo.

 

Bh. inovatori iz startupa AUTOfix su osmislili platformu poslije koje nabavka novih i polovnih autodijelova i dijelova za druga vozila dobiva potpuno novu dimenziju.

AUTOfix platforma, koja se već našla u produkciji, predstavlja besplatnog posrednika u interakciji kupaca i prodavača rezervnih dijelova. Ona omogućava svakom korisniku/kupcu da besplatno pronađe željeni nov ili polovan rezervni dio u prodavnicama autodijelova i auto otpadima.

Do sada je nabavka autodijelova predstavljala gubljenje vremena i novca, a od sada je moguće samo jednom porukom, koja se može ispuniti za nepunu minutu, poslati potražnju na dio ili cijelu Autofix bazu prodavača u BiH.

– Naša interaktivna web/mobilna aplikacija – AUTOfix, predstavlja INOVACIJU  u nabavci rezervnih dijelova, a implementacija počinje u Bosni i Hercegovini, dok smo u pregovorima s poslovnim  partnerima koji će našu ideju sprovesti u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i drugim državama – navode iz AUTOfix-a.

Oni dodaju da platformu razvijaju oko dvije godine, a ideju su razvili do sitnih detalja i maksimalno uprostili način komunikacije kupca i prodavca rezervnih dijelova. U zadnjoj fazi, prije same implementacije, oni su već nakon prvog kontakta s prodavcima u svoju bazu prijavili preko 120 prodavača.

– Putem web stranice www.autofix.info korisnici automobila i drugih vozila mogu na potpuno inovativan, na najlakši i najbrži mogući način, da pronađu rezervni dio za svoje vozilo. U sistem AUTOfix-a, za sada smo priključili preko 120 prodavača  iz cijele BiH. Također, sakupljali smo informacije za sastavljanje baze prodavača za susjednu Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru. Zbog toga, mi ovaj projekt razvijamo duži period, a sve u cilju maksimalno uprošćene interakcije između kupca i prodavca – dodaju iz AUTOfix-a.

Ako ste kupac i tražite auto dio, putem AUTOfix-a ćete jednostavno doći do njega i to slanjem samo jedne poruke na adrese odabrane grupe prodavača, a ukoliko ste prodavač i prodajete auto dijelove, platforma će vas povezati s kupcima, bez fizičkog kontakta.

– Svaki korisnik je nekada imao ili će imati problem kvara na svom automobilu ili drugom vozilu! Onda dolazi u dilemu, gdje da traži potreban dio, u auto otpadima ili u prodavnicama autodijelova?! Ako lično obilazi prodavnice autodijelova i auto otpade, nesporno da će za njihov obilazak izgubiti dosta vremena i novca. U ovom momentu nastupa AUTOfix koji pronalazi najbrže i najisplativije rješenje – objašnjavaju iz AUTOfix-a i dodaju kako se koristi platforma:

– Korisnik pristupa direktno internet adresi www.autofix.info, nakon čega se brzo i jednostavno registrira,a kasnije logira.Nakon toga, već je u prilici da potražuje rezervni dio i to odabirom karakteristika svog vozila u padajućem meniju, kao i upisivanjem naziva traženog dijela. Korisniku se preporučuje da samo jednom snimi karakteristike svog vozila ili više njih, nakon čega će mu potražnja oduzeti samo jedan minut. Korisnik u upitu može da prikači i fotografiran uzorak traženog dijela, kao i da upiše šifre dijela, broj šasije vozila i sl. Zadnji korak je da bira kome će poslati upit, da li prodavnicama autodijelova i/ili auto otpadima, u kojim gradovima, regijama ili na teritoriji cijele BiH. Dok bira gradove, korisnik vidi koji broj prodavnica je podešen da potencijalno ima traženi dio. Sve ovo kad završi, on tada može vidjeti na listi, kao i na interaktivnoj mapi koliko prodavača je primilo njegovu poruku, koliko je pogledalo poruku, koji su konkretno ti prodavci – navode iz kompanije.

Jednostavnost, brzina i inventivnost se ogleda u tome da kupac rezervnog dijela prima ponude od prodavača, dopisuje se s njima i to potpuno besplatno, samo s potrebnom internet konekcijom.

– Kada kupac pošalje upit za potražnju rezervnog dijela, on u svakom trenutku vidi koji su prodavci vidjeli njegovu poruku. On dobiva ponude od raznih prodavača i direktno ulazi u eventualnu prepisku s njima, a pritom ostali prodavci nemaju informaciju s kim kupac komunicira. U ovom slučaju, kada kupac dobije više ponuda, on bira da li će rezervni dio nabaviti bliže sebi, jeftiniji, kvalitetniji, dakle AUTOfix mu omogućava da sjedeći kući, na poslu, u parku, restoranu, servisu i slično, nakon poslanog upita, na osnovu svojih kriterija direktno odabere od koga će kupiti potreban rezervni dio. Išli smo korak dalje i omogućili kupcu da jednim klikom, putem brze pošte, na svoju kućnu adresu naruči rezervni dio. Pored svega, biće tu još iznenađenja za registrirane kupce, prodavce i servise – pojašnjavaju iz AUTOfix-a.

Link za registraciju korisnika je www.autofix.info.

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce