KOMPANIJE
Kako je Talijan u garaži napravio imperiju vrijednu 2,2 milijarde eura
Manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 26 veljače, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Možda nikad niste čuli za čovjeka koji se zove Nerio Alessandri, ali ste možda koristili opremu za teretane koju je on dizajnirao.

 

Alessandri je osnivač kompanije Technogym, jedne od najpopularnijih marki opreme za teretane, s 50 milijuna korisnika širom svijeta u 100 zemalja. Osnovana 1983. godine, firma se bavi proizvodima u rasponu od tegova do raznih sprava za vježbanje.

Isporučili su bicikle za vježbanje, trkačke staze i druge proizvode za nekoliko olimpijskih igara, a ove će godine osigurati opremu za Olimpijadu u Tokiju.

Također su sponzorirali Formulu 1 i nogometnee timove uključujući A.C. Milan.

Kompanija trenutno vrijedi oko 2,2 milijarde eura, a otkako je u maju 2016. godine izašla na milansku burzu, zabilježeno je povećanje cijena dionica za 156 posto.

U razgovoru s CNBC-om, Alessandri je rekao da je samofinanciranje pomoglo kompaniji da održi rani rast u prvim danima.

Održavao je stalan priliv novca tako što je s kupcima dogovorio da plaćaju polovinu cijene opreme unaprijed, a drugu polovinu nakon isporuke.


Nerio Alessandri i Sylvester Stallone

U stvari, on kaže da je Technogym počeo primati ulaganja privatnog kapitala tek prije 12 godina – nekih 25 godina nakon osnivanja firme. Dio uspjeha kompanije on pripisuje „održivom“ i „profitabilnom“ rastu.

Skromni počeci

Alessandri je počeo dizajnirati prve prototipove svoje fitnes opreme u porodičnoj garaži, blizu Cesene, u Italiji.

Rođen u zemljoradničkoj porodici, Alessandri u svojoj knjizi “Rođen da se krećem” opisuje kako su ga odgajali roditelji “koji nisu imali mnogo novca, ali koji su imali mnogo dostojanstva i poniznosti.”

Kaže da je brzo shvatio da je novac bio glavni problem za njegovu porodicu pa je, već u dobi od 10 godina, počeo pomagati svojim roditeljima, radeći popodne na pakovanju voća u skladištu svog djeda.

S 12 godina shvatio je da može zaraditi dodatni novac koristeći svoju strast za tehničkim i mehaničkim dizajnom. Od jednog prijatelja otkupio je kasetofon, obnovio ga i prodao za višu cijenu.

Isto je učinio sa skuterom Caballero i automobilom Volkswagen Golf. Kupovao je stvari, popravljao ih i poboljšavao, te prodavao za više novca.

Kako je započeo Technogym

Nedugo nakon što je završio srednju školu, Alessandri je poželio izgraditi vlastiti posao. U početku je pokušao sa svojim snom iz djetinjstva – da postane modni dizajner.

Poslao je pismo legendarnom talijanskom dizajneru Giorgiju Armaniju, koji je otvorio trgovinu u regiji. No, nikada nije dobio odgovor.


Kompanija započela s radom u garaži

Potom se zainteresirao za svijet fitnessa, nakon što je posjetio lokalnu teretanu i vidio da ona nudi samo osnovnu opremu.

Uvidjevši priliku da dobro iskoristi svoje dizajnerske vještine, počeo je dizajnirati opremu u očevoj garaži i 1983., s 22 godine, osnovao Technogym.

Kako su se narudžbe za njegove proizvode počele redati, Alessandri je napustio redovni posao. Ubrzo je preselio svoj rastući biznis iz garaže u staru tvornicu madraca, a kompanija nakon toga bilježili stalan rast.

Strast i znatiželja

Alessandri danas kaže da je bitno održavati “znatiželju” i “strast” za posao, te raditi na “kontinuiranom poboljšavanju”. Također naglašava važnost poštenja i transparentnosti.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Centar za bolesti kralježnice - PLDD i kirurgija perifernih živaca
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Dječja ortopedija – iskustvo pacijenta
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Iskustva pacijenata