LEGENDARNI PONY
Kako je propao pokušaj oživljavanja omiljenog bicikla SFRJ
Manager.ba/Poslovni.hr Regija 17 kolovoza, 2018

Prije dvije godine povratak kultnog bicikla Pony popraćen je velikom medijskom pompom, ali je ta priča, čini se, završena.

BTC, jedan od dva partnera iz projekta već je digao ruke od Ponyja, a Gorenje koje je u to vrijeme računalo da će iskoristiti brend iz socijalizma, omiljen na prostoru bivše Jugoslavije, za pogon električnim motorom, navodno je pronašlo kupca za kompanju Gor kolesa, ali ne želi otkriti o kome je riječ.

 

Odustali od dokapitalizacije

 

Gorenje je kompaniju Gor kolesa osnovalo sa 650 tisuća eura temeljnog kapitala, nakon što je kupilo kupilo brand Rog, podsjećaju Finance.

Gorenje je imalo 61,5 posto udjela u zajedničkoj kompaniji, dok je BTC imao 38,5 posto kapitala.

Krajem prošle godine pojavila se potreba za dokapitalizacijom, u čemu BTC nije učestvovao, tako da je kompanija u 100-postotnom vlasništvu Gorenja.

Prije toga, planirana je prodaja Ponyja “s modernim karakteristikama” u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.

 

 

 

Međutim, prodaji nisu pomogle niti prodajne akcije velikih trgovaca poput Mercatora i Tuša, jer su mnogi već prilikom predstavljanja bicikla bili sumnjičavi zbog cijene od 329 eura za osnovni model, dok je najskuplja verzija stajala čak 789 eura.

I tu je uzrok neuspjeha, tvrde izvori ljubljanskog lista, jer na tržištu ima puno sličnih bicikla po znatno nižoj cijeni.

A koliko je uopće proizvedeno Ponyja iz Gorenja nisu htjeli odgovoriti.

 

Nikako do dobiti

 

 

Međutim, priznali su da su odustali od najavljenih rokova, tri do četiri godine, u kojima je kompanija trebala donositi dobit.

“Nije točno da ćemo potpuno zaustaviti proizvodnju Ponyja, ona se i dalje odvija u ograničenoj mjeri”, kažu iz Gorenja, potvrđujući informaciju o prodaji kompanije Gor kolesa, što je u skladu sa strateškom orijentacijom kompanije da se koncentrira na osnovnu djelatnost, proizvodnju i prodaju kućanskih uređaja.

Kompanija Gor kolesa za 2016. godinu, kada još nije proizvodila bicikle, prikazala je pet tisuća eura prihoda i 272 tisuće eura gubitka.

Prihod od prodaje dosegao je prošle godine 993 tisuće eura, a gubitak je iznosio 863 tisuće eura.

Povezani članci

1

Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!