SLUŽBENI REZULTATI
Kako je poslovala namjenska industrija FBiH
Manager BiH 27 ožujka, 2023

Vodeće kompanije namjenske industrije koje posluju u FBiH sve od reda poslovale su prošle godine s uspjehom, a većina njih je popravila povećala prihode i zaradu.

 

Kompanija Unis Ginex iz Goražda lani je imala rekordne prihode od 62 milijuna KM, što je oko 10 milijuna KM više u poređenje s prethodnom godinom. Poređenja radi, prihodi 2019. i 2020. su bili između 30 i 40 milijuna KM. Stoga se može reći da je kompanija u nekoliko godina uspjela skoro udvostručiti prihode. 

dobit je bila 11,4 milijuna KM, slično kao i godinu ranije.

Kompanija Pretis iz Vogošće kod Sarajeva ostvarila je prošle godine ukupne prihode od oko 54 milijuna KM. Poređenja radi, godinu ranije su iznosili oko 45,3 milijuna KM. No, ova razlika ne prikazuje pravu sliku stvari.

Ukupni prihodi u 2021. bili su znatno uvećani izvjesnim “ostalim prihodima i dobicima”. Stvarni prihodi od poslovanja u 2021. godini, tačije prihodi iz ugovora s kupcima, bili su te godine 31,8 milijuna KM, dok su prošle godine povećani na 51,4 milijuna. To znači da je Pretis za godinu dana uvećao prihode od prodaje za čak 20 milijuna maraka.

Istovremeno, kompanija je lani zabilježila dobit od 5,8 milijuna KM, dok je godinu ranije poslovala s gubitkom od oko milijun maraka.

Kompanija koja je prošle godine doživjela pravi preporod je Tehnički remontni zavod Hadžići. Nakon više godina poslovnog mučenja, gubitaka i poslovanja na ivici opstanka, kompanija je lani povećala broj radnika, prihodovala milijune maraka i ostvarila dobit.

Poslovni prihodi kompanije lani su bili 4,7 milijuna KM, što možda ne djeluje mnogo, ali je dastičan rast u odnosu na prethodne godine. Poređenja radi, 2021. godine prihodi su bili tek oko 860 milijuna KM.

Osim toga, firma je u 2022. poslovala pozitivno s dobiti od 163 hiljade KM, dok je godinu radnije imala gubitak od oko 647 hiljada maraka. Broj radnika je više nego udvostručen, sa 32 na 85, pokazuje finansijski izvještaj kompanije.

Najveća domaća kompanija iz oblasti namjenske industrije, Igman Konjic, u prošloj godini je ostvarila lošiji rezultat nego godinu ranije. Kompanija je lani ostvarila ukupne prihode od 125 milijuna KM, što je za čak 25 milijuna KM manje nego godinu ranije kada su bili oko 150 milijuna maraka. Rashodi su također smanjeni sa oko 143 na 121 milijun KM.

Neto dobit, odnosno čista zarada je prepolovljena sa oko 6,8 milijuna na 3,4 milijuna maraka. Pad prihoda zabilježen je na stranim tržištima, odnosno znatno je smanjena vrijednost izvoza. Igman uglavnom prodaje streljivo sitnijeg kalibra, odnosno metke za puške i pištolje. 


Biznis.info / Manager.ba

Povezani članci

1

2

Video
RASIM MEMAGIĆ, ALMA RAS D.O.O.
Brend iz Olova koji je krenuo u svijet
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Iskustvo pacijentice - Revizijsko operativno liječenje kralježnice
IVANA MIŠKOVIĆ
Ne znam što bi bilo gore - da nam poklone status ili da idemo sporo prema EU
Savjeti