KOMPANIJE
Kako je Microsoft za pet minuta izgubio 17 milijardi dolara
Manager.ba/akta.ba Svijet 14 veljače, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Cilj projekta je da se izgradi prostor (tzv. cloud) za skladištenje i upravljanje osjetljivim vojnim i obrambenim podacima.

 

Microsoftove dionice jučer su pale nakon što je savezni sudac naredio privremeno zaustavljanje ugovora JEDI koji je Pentagon dodijelio kompaniji prošle godine.

Uslijed pada vrijednosti dionica, tehnološki gigant je za samo pet minuta izgubio 17 milijardi dolara tržišne vrijednosti.

Tržišna vrijednost Microsofta sada je oko 1.400 milijardi dolara, pokazuju podaci "Bloomberga".

To je treća najvrijednija firma na svijetu iza Applea i Saudi Aramca, koji vrijede 1,43 bilijuna i 1,77 bilijuna dolara.

Sud je donio odluku nakon što je Amazon prošle nedjelje podnio zahtjev da Ministarstvo obrane obustavi ugovor vrijedan 10 milijardi dolara nazvan Projekt zajedničke obrambene infrastructure (JEDI).

Cilj projekta je da se izgradi prostor (tzv. cloud) za skladištenje i upravljanje osjetljivim vojnim i obrambenim podacima.

Pentagon je ovaj projekt dodijelio Microsoftu i time izbacio iz igre Amazon koji je smatran favoritom. Nakon gubitka, Amazon je pokušao da ospori odluku, optuživši Pentagon za pristranost, prenosi "Bankar".

Sud je donio odluku o privremenoj obustavi dodjele projekta dok se pravna bitka divova za ovaj ugovor nastavlja.

Tagovi:
Povezani članci

1

2

Video
VIDEO
Maja Miljević: 8 koraka do uspješnog početka biznisa
VIDEO
Kako izgraditi osobni brend - 5 ključnih elemenata
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana