DRŽAVE SVIJETA
Kako je Japan podigao gospodarstvo za 21 posto usprkos pandemiji?
manager.ba/capital.ba Svijet 17 studenog, 2020
Izvor fotografije:
capital.ba

To je snažan skok u odnosu na rekordan pad iz drugog tromjesečja od 28,8 procenata.

 

Ovo je prvi rast japanskog bruto domaćeg proizvoda u posljednja četiri mjeseca i znak da zemlja izlazećeg sunca postepeno izlazi iz recesije izazvane pandemijom korona virusa, prenosi “Reuters”. Na kvartalnom nivou, BDP Japana je porastao za 5,0 posto, jače od tržišnih predviđanja koja su iznosila 4,4 procenta.

Privatna potrošnja, koja u BDP-u sudjeluje sa više od 50 posto, povećana je za 4,7 procenata u tromjesečju srpanj/jul-rujan/septembar u odnosu na prethodni kvartal, oporavljajući se nakon pada u periodu travanj/april-lipanj/jun koji su uzrokovale mjere zatvaranja usmjerene na sprečavanje širenja virusa. Eksterna potražnja – izvoz umanjen za uvoz – doprinijela je rastu BDP-a sa 2,9 procentnih poena, što se duguje oživljavanju inostrane potražnje za japanskim proizvodima koja je pogurala rast izvoza za 7,0 posto.

Međutim, kapitalni izdaci su pali za 3,4 posto, potonuvši drugi kvartal zaredom, što ukazuje na to da je neizvjesnost vezana za pandemiju izvršila pritisak na poslovni sentiment. Japan je do sada donio dva paketa ekonomskih poticaja u vrijednosti od 2,2 bilijuna dolara s ciljem ublažavanja posljedica zdravstvene krize, a koja su obuhvatila i isplate novčane pomoći domaćinstvima, kao i kredite za mala poduzeća.

Premijer Jošihide Suga naložio je vladi da pripremi još jedan paket podrške privredi jer posljedice od pandemije i dalje traju.

Usprkos znacima poboljšanja posljednjih mjeseci, analitičari predviđaju da će treća najveća ekonomija svijeta zabilježiti pad od 5,6 posto u tekućoj fiskalnoj godini koja se završava u ožujku/martu 2021, i da će biti potrebne godine da se vrati na nivo prije Covida-19. 

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
RASIM MEMAGIĆ, ALMA RAS D.O.O.
Brend iz Olova koji je krenuo u svijet
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Iskustvo pacijentice - Revizijsko operativno liječenje kralježnice
IVANA MIŠKOVIĆ
Ne znam što bi bilo gore - da nam poklone status ili da idemo sporo prema EU
Savjeti