SAVJETI
Kako izgleda tim sa visokim učinkom? Evo nekoliko strategija za lidere
manager.ba/bizlife.rs 02 prosinca, 2022

Kakav je najinspirativniji tim – onaj kome ljudi žude da se pridruže, koji oduševljava, održava živahne sastanke i dosljedno prevazilazi očekivanja. Šta ga čini sjajnim?

U BTS-ovom istraživanju stotina timskih evaluacija otkriveno je četiri faktora koji značajno izdvajaju timove sa visokim učinkom. Vjerovatnoća da će timovi koji su u prosjeku za sva četiri biti ocjenjeni kao efikasni je 83 posto.

Ne morate da budete savršeni da biste imali visoke performanse. Samo treba da isprobate ove strategije:

Pružite sigurnost članovima tima

Članovi tima znaju da ne moraju da brinu o zabadanju noža u leđa, ogovaranju ili igrama moći. Psihološka sigurnost dolazi od obraćanja pažnje na izgradnju i održavanje povjerenja. Članovi tima pokazuju svoju međusobnu posvećenost aktivnim angažovanjem jedni sa drugima. Zaposleni su cienjeni zato što su se u potpunosti uključili u tim.

Posao, tim

Isključite genijalnost svojih članova

Timovi sa visokim učinkom su raznoliki. Svaki član tima donosi iskustvo, i lično i profesionalno, u tim. Timovi koji rade na svom vrhuncu aktivno angažuju ove različite perspektive kako bi proširili opcije, rigoroznije testirali ideje i vidjeli više aspekata, implikacija i posljedica svog rada. Ponekad strasti buknu, i to je u redu kada su u pitanju ideje. Sukob oko ideja je dobar, dok je sukob među ljudima loš.

Gledajte širu sliku

Timovi visokih performansi fokusiraju se na širu sliku. Pitaju: “Šta je dobro za kompaniju?“ Oni se fokusiraju na stvaranje poslovne vrijednosti, a ne samo na postizanje funkcionalnih ciljeva. Uzimajući stratešku perspektivu firme, oni izbjegavaju donošenje “ili/ili” odluka koje uključuju lažne kompromise. Umjesto toga, oni traže “i/i“ rješenja koja obuhvataju tenzije u konkurentskim mjerama ili prioritetima, piše Fast Company.

Posao, tim

Radite posao zajedno

Timovi visokih performansi sarađuju. Oni su vješti u sklapanju sporazuma i međusobnom pozivanju na odgovornost. Oni uključuju druge koji će da budu pogođeni odlukama. I oni aktivno angažuju ljude van tima koji imaju vrijedne perspektive ili bi mogli da žive sa posljedicama akcija tima.

Znajući šta timu donosi visoki učinak i efikasnost, gdje lideri mogu da počnu?

1. Probajte metodu “I/I”

Konstruktivni sukob nastaje kada timovi zajedno strateški razmišljaju. Dovedite različite ljude u diskusiju. Insistirajte da tim razmotri prednosti i nedostatke različitih opcija i da li bi bolji ishod mogao biti kombinacija, a ne jedna opcija.

“I/i“ znači da je izbor između dve opcije često “da“, a ne jedna ili druga. Ovo uključuje različite perspektive članova i udvostručuje ideju “oslobađanja genija“. Rekavši “da“ integraciji više opcija, članovi vašeg tima će sebe vidjeti kao potpuno uključene i ohrabrene.

Posao, strategija

 

2. Fokusirajte se na dobit

Nemilosrdni fokus kompanije omogućava vašem timu da rješava “širu sliku”, a ne svoje interese. Dovedite zainteresovane strane na sastanke kako biste pomogli svom timu da razmisli kako da doda više vrijednosti procesima koji utiču na druge grupe. Često možete izbjeći neželjene posljedice ako o njima razgovarate. Također, mogu da postoje prilike da se ranije uključe grupe i poboljšaju opšti rezultati kompanije.

3. Postavite pitanja

Radoznalost može da bude supersila. Skromne vođe postavljaju pitanja i nastoje da razumiju umjesto da kažu. Dajte odličan primjer svom timu: Možda nemate odgovore, ali možete zajedno da rješavate probleme. Ohrabrite članove vašeg tima da budu radoznali i svjesni svog uticaja da sve što rade se odražava na druge dijelove organizacije.

Najnovije vijesti
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce