SAVJETI
Kako efikasno učiti preko ljeta, a istovremeno se i odmoriti?
Manager.ba/profitiraj.hr 24 srpnja, 2019
Izvor fotografije:
profitiraj.hr

Učenje je cjeloživotni proces, koji nekad teško pada preko ljeta, kada se svima po glavi motaju more i odmor. Ako se pripremate za pravosudni ili državni ispit, učite za važan poslovni projekt ili vam je pak ostalo nekoliko ispita za jesenski rok, morat ćete ipak većinu ljetnih dana provoditi učeći.

No, uz dobar raspored i način učenja, nije sve izgubljeno!

Pročitajte isprobane savjete i olakšajte si vruće dane za knjigom:

1. ORGANIZACIJA

Ako se dobro organizirate, imat ćete vremena i za druženje, bavljenje sportom ili gledanje omiljenih serija.

Poznato je da je priprema 90 posto uspjeha, stoga prije učenja nabavite sve potrebne materijale.

Bez obzira na temu, ključno je imati raspored učenja.

Napravite mjesečni plan, upišite rokove, pripremite markere te raspodijelite gradivo.

Svrha dobre organizacije u učenju je da usvajanjem jasnih, jednostavnih i vremenski kratkih procedura automatski osiguramo našem umu da sve svoje resurse posveti učenju.

Postoje i aplikacije za organizaciju učenja poput My Study Life i Timetable pomoću kojih se mogu napraviti rasporedi, bilježiti rokovi, spremati napomene…

2. BITNO JE ZNATI KOJI VAM STIL UČENJA ODGOVARA

Svaki čovjek uči na svoj način, a kako biste lakše učili, morate znati koji sistem vam najviše odgovara.

Auditivni tipovi ljudi najbolje uče slušajući, uče naglas i sami sebi objašnjavaju gradivo.

Vizualni tipovi oslanjaju se na osjetilo vida te uče tako da koriste boje u bilješkama, tablice ili dijagrame kako bi lakše zapamtili gradivo.

Taktilni tipovi najlakše uče na praktičnim primjerima.

Ako ste npr. odvjetnički vježbenici, najbolje je učiti kroz primjere i predmete koje obrađujete na poslu.

O stilovima učenja koji vam mogu pomoći da shvatite koji vam princip najbolje odgovara, postoji nekoliko teorija koje možete istražiti.

Primjerice, Gardnerova teorija višestrukih inteligencija opisuje osam različitih vrsta inteligencije, što vam može pomoći u tome da shvatite kakvi su vaši osobni potencijali i kako proces učenja prilagoditi sebi.

3. MOTIVACIJA

Jedna od najvažnijih komponenti u procesu učenja je motivacija jer ćete lakše učiti s pozitivnim stavom.

Ekstrinzična motivacija uključuje učenje zbog određenog vanjskog cilja poput nagrade, kao što je proslava s društvom ili odlazak u kino. I

ntrinzična motivacija je nešto što nas potiče da učimo radi vlastitog interesa, užitka u učenju, potrebe za znanjem ili osjećaja uspjeha.

4. PODCASTI ZA UČENJE

Za učenje mogu poslužiti i sve popularniji podcasti, poput TED Talks Daily ili nekog specijaliziranog za vaše područje, od umjetne inteligencije, vježbanja, prehrane do karijere, medicine i drugih.

Podcast The Tim Ferriss Show jedan je od popularnijih podcasta, kao i Libos Posla u Hrvatskoj na kojem se raspravlja o pravosuđu, ekonomiji, javnom životu, socijalnim i psihološkim utjecajima okoline i kulture na svakodnevni život.

5. POMOĆ SPECIJALIZIRANIH TVRTKI

Kod učenja se možete i prepustiti u stručne ruke te potražiti pomoć specijaliziranih tvrtki ili pomoć kroz instrukcije i mentorstva.

Tako sami odlučujete u kojem segmentu vam treba dodatna pomoć ili vježba, a rješavate se i opterećenja i stresa koje donose važni ispiti.

Iskusni predavači i stručnjaci najbolje mogu procijeniti jeste li dovoljno naučili ili u potpunosti trebate prekrižiti godišnji odmor na plaži.

Tagovi:
Video
VIDEO
Maja Miljević: 8 koraka do uspješnog početka biznisa
VIDEO
Kako izgraditi osobni brend - 5 ključnih elemenata
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana