SAVJETI
Kako da zvučite ozbiljnije i pametnije: Ubacite ovih 7 riječi u govor još danas!
Manager.ba/akta.ba 01 prosinca, 2019
Izvor fotografije:
akta.ba

Želite da vas ljudi shvaćaju ozbiljnije, više vas poštuju i doživljavaju vas kao pametnije?

 

Poslužite se jednostavnim trikom i počnite u svakodnevnom govoru da koristite sljedećih 7 riječi zbog kojih ćete zvučati pametnije i ozbiljnije:

1. Rezignirano

Osjećam se rezignirano ili Rezignirana sam prema tome, znači da vam je svejedno, da ste od nečega odustali, da ste ravnodušni, da ste nekoga potpuno preboljeli ili da prema nekome/nečemu nemate nikakva osjećanje. Imenica rezignacija (iz latinskog re-signare, što znači spustiti koplje, predaja, povući se) označava ljudski stav ili raspoloženje predaje iz osjećaja beznađa.

2. Polemičan (polemika)

Ovo je stvarno bio polemičan razgovor, reći ćete kada ste vodili ili ste čuli da neko vodi razgovor u kojem se iznose snažna mišljenja, stavovi i uvjerenja (često suprotstavljena, odnosno oprečna), u kojem se puno raspravlja i u kojem se jedna osoba bori protiv mišljenja druge osobe. Polemika može da bude usmena i pismena, a njene karakteristike često su oštre i direktne izjave, pretjerivanje, ironije i sarkazmi.

3. Anomalija

To je velika anomalija, reći ćete za neku nepravilnost, za nešto što odstupa od standarda, pravila, očekivanja, norme. Reč anomalija u razgovoru možete da govorite mnogo češće nego što mislite jer - zar naša svakodnevica nije puna nepravilnosti odnosno anomalija?

4. Ezoteričan

Ezoterija me nervira, pjeva Hladno pivo u svojoj pjesmi "Ezoterija", ali nemojte da i vas nervira, već pridjev nastao iz ove imenice hrabro koristite u svakodnevnom govoru. Pridjev "ezoteričan" koristite kada s nekime raspravljate o temi koja je razumljiva uskom krugu ljudi. Ezoteričan znači unutrašnji, tajni, nerazumljiv za svakoga, učen, stručan.

5. Preteča

Imenica "preteča" označava nešto što je bilo prije nečega. Na primjer, možete da kažete Tamjan je preteča parfema, jer su se žene, prije nego što je nastao parfem kakav poznajemo danas, mirisale koristeći tamjan.

6. Litanije

Morala sam da slušam cijele njegove litanije, reći ćete kada vam neko drži pridike, odnosno kada vam neko konstantno govori kako da živite svoj život. Litanije je sinonim za dugo i dosadno ponavljanje, odnosno gnjavljenje.

7. Liminalno

Vreme u kojem ne znate što da učinite, kada nemate jasnu ideju što treba da radite, naziva se liminalnim vremenom. Trebam li promijeniti posao ili ostanem na starom? Treba li da se vjenčamo ili raziđemo? Treba li da se preselim ili ostanem ovdje? Kod svih tih rečenica možete reći da ste u liminalnom vremenu.

Tagovi:
Video
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna
VIDEO
Život je igra! Kako pobijediti? | Velimir Srića | TEDxUniversityofZagreb