SAVJETI
Kako da postanete ekspert u bilo kojoj oblasti poput Elona Muska
manager.ba/bizlife.rs 13 srpnja, 2021
Izvor fotografije:
bizlife.rs

Musk konstantno uči i primjenjuje svoje znanje u nizu različitih disciplina. On je, bez sumnje, suvremeni polimat – ekspert u različitim oblastima.

 

Elon Musk je jedan od najpametnijih, najbogatijih i najmoćnijih ljudi na svetu, koji se ne libi da svoje naizgled nadrealne ideje pokuša da oživi kroz ambiciozne projekte.

Glavni mozak koji stoji iza SpaceX-a, Tesle i the Boring Company izuzetno je vrijedan i ulaže 85 sati rada tjedno u svoje projekte i kompanije.

Musk konstantno uči i primjenjuje svoje znanje u nizu različitih disciplina. On je, bez sumnje, suvremeni polimat – ekspert u različitim oblastima.

Generalist

Musk se protivi uvriježenom mišljenju da se morate specijalizirate i postanete stručni u jednoj oblasti da biste bili uspješni.

„Generalni stručnjak“ po definiciji je neko tko ima sposobnost da stekne stručnost u raznim disciplinama, industrijama, vještinama i temama.

Polimati kroz povijest, kao što su Leonardo da Vinci, Thomas Edison i Nikola Tesla, inovativno su koristili izuzetno široko znanje.

Ključ poslovnog uspjeha? Prošlost je za specijaliste, budućnost pripada GENERALISTIMA

Kao suvremeni polimat, Elon Musk pokazuje da proučavanje različitih oblasti može da vam pruži informativnu prednost koja potiče inovacije. Mask je u stanju da integrira jedinstvene kombinacije vještina i znanja i prenese svoje učenje u različite discipline.

Možda nećete imati vremena ili energije da 85 sati tjedno posvetite usavršavanju vještina i znanja, ali ipak vrijedi uložiti malo truda da biste se „razgranali“.

Muskov koncept „semantičkog stabla“

Koncept „semantičkog stabla“ sastoji se od dekonstrukcije znanja u osnovne principe tako da svoje učenje možete graditi na čvrstim osnovama. Musk je mnogo čitao od adolescencije da bi zadovoljio svoju žeđ za znanjem, a uspostavljanje raznolike i metodične navike čitanja korisna je tehnika učenja za svakog ambicioznog generalista.

Evo jednostavnog postupka pristupanja novoj temi u četiri koraka:

  1. Identificirajte temu. Pronađite neke uvodne lekcije ili potražite neke temeljne tekstove, iz udžbenika ili uglednih magazina, tako da možete da imate pouzdan pregled osnova.
  2. Hvatajte bilješke. Opišite ključne činjenice i ideje svojim riječima kako biste bili sigurni da razumijete ono što ste pročitali. Čitajte bilješke dok ih ne naučite.
  3. Proširite znanje. Kada iz jednog teksta saznate osnovne informacije, potražite nove u vezi iste teme.
  4. Testirajte sebe. Ako su informacije koje ste naučili praktične, isprobajte ih u realnom životu. Ako su teoretske, pokušajte da ih jednostavno objasnite prijatelju ili kolegi da biste provjerili koliko ih dobro razumijete.

Širenje vašeg razumijevanja različitih oblasti može biti osobno i profesionalno korisno.

Tagovi:
Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo