SAVJETI
Kako da ostanete zdravi kada sjedite 8 sati?
manager.ba/bizlife.rs 15 studenog, 2022

Sjedenje ispred računara osam sati dnevno, pet dana u sedmici ima veliki uticaj na vaše zdravlje. Rad u kancelariji od devet do pet može biti stresan i iscrpljujuć, ali to ne znači da treba da zanemarite svoje zdravlje.

Malim promjenama na dnevnom nivou i novom rutinom lako možete da steknete dobre navike.

Evo nekih savjeta kako da ostanete zdravi:

Doručkujte

Ako započnete svoj dan zdravim doručkom, osjećaćete se bolje tokom cijelog dana. Vjerovatno je primamljivo da uzmete kafu usput do kancelarije, eventualno neki kroasan, ali morate da isplanirate vrijeme za pravi doručak. Ako ne doručkujete redovno, osjećaćete se umorno, bićete neraspoloženi i dekoncentrisani.

Da biste bili zdravi, pijte dosta vode

Ako ste žedni, osjećaćete se umorno. Mnogi od nas često griješe i žeđ zamjenjuju glađu. Umjesto što ćete posegnuti za kafom ili krofnom, probajte da pijete po čašu vode na svakih pola sata. Ako ste ipak gladni i nakon što ste popili vodu, jedite voće, orahe, bademe, lješnike…

Sjedite pravo

Kada sjedite po cijeli dan vrlo je lako da iskrivite i vrat i kičmu. Ako vas često bole leđa i vrat, onda vjerovatno ne sjedite lijepo. Ekran treba da bude u nivou vaših očiju kako biste sjedeli pravo.

Da biste bili zdravi, krećite se

Ako ste neko ko se ne pomjera od stola cijeli dan, onda će vas vjerovatno sve boljeti nakon dužeg vremenskog perioda. Ako nemate vremena da odete do teretane poslije posla, prošetajte kada pravite pauzu, izbjegavajte lift, uvijek idite stepenicama i ustanite s vremena na vrijeme, bar po užinu.

Ručajte van kancelarije

Lako vas zanese količina posla i onda preskočite ručak. Ali nemojte to da radite. Time što ćete izaći iz kancelarije i otići na ručak pravite i fizičku pauzu i pauzu za um. Veoma je važno da ne jedete za vašim stolom.

Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo