SAVJETI
KAJDZEN METODA: Kako Japanci pobjeđuju lijenost za samo 60 sekundi?
manager.ba/edukacija.info BiH 27 srpnja, 2020
Izvor fotografije:
edukacija.info

„Od ponedjeljka počinjem novi život, ići ću u teretanu, raditi sklekove…“ – svako od nas povremeno postavlja neke ciljeve i ne dostigne ih, prenosi ih u sljedeći mjesec, za nekoliko mjeseci, za čitavu godinu.

 

Ponekad, s velikom voljom i revnosno počinjemo raditi ono što smo zamislili, ali vježbavši, recimo, u teretani 3 dana tjedno nekoliko sata, zanemarujemo vježbe na duže vrijeme. Zašto se ovo dešava? Zato što je opterećenje veliko, zato što dosadi, a navika još nije razvijena.
Metoda kajdzen ili princip 1 minuta.

Postoji japanska metoda kajdzen, u koju je uvršten takozvani princip 1 minuta.

Suština ove metode sastoji se u tome da se čovjek bavi konkretnom stvari točno 1 minutu, ali iz dana u dan, u isto vrijeme.

1 minuta vremena – to je sasvim malo, samim time, lako izvodljivo za svakog čovjeka. Lijenost ne stoji na vašem putu. Te iste radnje koji niste željeli obavljati pola sata, izmišljajući izgovore i opravdanja, s lakoćom ćete uraditi za 1 minutu.

Skakati na vijači, uraditi trbušnjake, uraditi vježbe za oči, pročitati knjigu na stranom jeziku, bilo što – kada je vrijeme ograničeno jednim minutom, stvari ne izgledaju teško izvodljivima, a svakako, donose radost i zadovoljstvo. A praveći male korake, postajete savršeni i postižete odlične rezultate.

Pobjeđujete nesigurnost, oslobađate se osjećaja krivice i bespomoćnosti, osjećate uspjeh i slobodu.

Inspirirani osjećajem uspjeha, postepeno povećavate jednominutne vježbe na petominutne, i tako dalje. Zatim ćete neprimjetno stići do polusatnih vježbi.

Napredak je očigledan!

Kajdzen je nastao u Japanu. Ljudima zapadne kulture ova metoda se može činiti neefikasnom, jer je na Zapadu je utemeljeno vjerovanje da se bez mnogo truda ne mogu postići dobri rezultati. Ipak, veliki programi, oduzimajuće mnogo snage i energije, mogu slomiti čovjeka i biti bez rezultata.

Kajdzen princip odgovara svima, i može biti primjenjiv u mnogim životnim sferama.

Japanci, na primjer, koriste strategiju postupnog i stalnog unapređenja u sferi menadžmenta.

Ostalo je samo da, prema vašim potrebama, počnete primjenu metode kajdzen.

Tagovi:
Video
VIDEO
Kako izgraditi osobni brend - 5 ključnih elemenata
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna