MODA
Jedna od najvećih kompanija na svijetu ima novu predsjednicu
manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 01 prosinca, 2021
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Kompanija ima i više od 8.000 proizvodnih pogona i tržišnu vrijednost od oko 100 milijardi dolara.

 

Modni div Inditex, koji posjeduje brendove uključujući Zaru i Massimo Dutti, imenovao je kćerku osnivača Amancija Ortege za svoju novu predsjednicu.

Marta Ortega zamijenit će Pabla Islu koji je bio predsjednik Inditexa od 2011. Ortega je u firmi već 15 godina, počevši kao asistentica u njenom brendu Bershka.

Uvijek sam govorila da ću svoj život posvetiti izgradnji naslijeđa svojih roditelja. Živjela sam i disala ovu firmu od svog djetinjstva i naučila sam od svih velikih profesionalaca s kojima sam radila u posljednjih 15 godina – rekla je 37-godišnjakinja.

Ortega je zaslužna za jačanje imidža ove grupacije, jer je vodila nekoliko kampanja, uključujući lansiranje Zarinih premium kolekcija kao što su Zara SRPLS i Charlotte Gainsbourg by Zara.

Inditex je osnovao Amancio Ortega sa svojom bivšom suprugom Rosalijom 1975. godine u Galiciji u Španjolskoj.

On je jedan je od najbogatijih ljudi na svijetu, s procijenjenom bogatstva od 77,8 milijardi dolara prema Forbesu. Bio je predsjednik Inditexa do 2011. On je jedno vrijeme bio i najbogatiji čovjek na svijetu.

Inditex, čiji brendovi također uključuju Pull&Bear i Stradivariusom, dominiraju ulicama širom svijeta, s više od 6.600 trgovina. Kompanija ima i više od 8.000 proizvodnih pogona i tržišnu vrijednost od oko 100 milijardi dolara.

Većina odjeće proizvodi se u blizini njihovog španjolskog sjedišta ili u obližnjim zemljama kao što su Portugal, Maroko i Turska, što pomaže firmi da postigne kratko vrijeme isporuke i brze reakcije na nove modne trendove.
 

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce