GDJE JE ZAPELO?
Je li Njemačka još uvijek zemlja izumitelja?
Manager Svijet 26 studenog, 2023
Izvor fotografije:
Ilustracija Manager.ba

Njemačka je pala na peto mjesto u svijetu po broju patenata. Posebno kaska kad se radi o novim tehnologijama. Zašto je to tako? 

 

Izgleda kao običan disk za automobilsku kočnicu, ali tko se razumije u stvari primijetit će razliku. Površina je drukčija, presvučena tamnijim slojem.

Oni koji su to osmislili, u tvrtki Trumpf u Ditzingenu pokraj Stuttgarta, misle da će izum promijeniti automobilsku branšu, barem malo.

Laserskim postupkom poboljšavaju disk kočnice tako da se manje troši pri kočenju, kao i da ispušta manje sitnih čestica u okoliš. Očekuju da automobilska industrija pohrli za njihovim proizvodom.

„Takvi izumi uspijevaju samo jer dovodimo najpametnije glave k nama u firmu", kaže Berthold Schmidt, tehnički direktor Trumpfa.

Svaki deseti euro od godišnjeg prometa ova tvrtka investira u istraživanje, to je pola milijarde eura. Tako godišnje smisle i po tristotinjak patenata.

„Ali, Njemačka više ne nudi najbolje preduvjete za inovativne poduzetnike", kritizira Schmidt. „Recimo, ovdje su potrebni tjedni da se dobiju sva odobrenja za osnivanje tvrtke. U drugim zemljama to se završava za dan."

Pretjerana birokracija, kaže ovaj direktor, odbija start-up-tvrtke pa i inovacije.


Manje patenata

Ponešto se može iščitati i iz statistike. Prošle godine je u Njemačkoj prijavljeno 57.214 patenata, a to je 16 posto manje nego prije pet godina.

Na međunarodnoj razini, Južna Koreja je pretekla Njemačku i ostavila je na petom mjestu u svijetu. Najviše patenata dolaze iz Kine, Sjedinjenih Država i Japana.

U Njemačkom zavodu za patente kažu da se samo iz toga ne može izvući zaključak da Njemačka kaska u inovativnosti. Navode da su izdaci za istraživanje i razvoj znatno povećani, ali da u Europi nije toliko visoka svijest da valja patentirati svako, pa i najmanje otkriće.

„U drugim dijelovima svijeta, posebno u Aziji, ta svijest je vrlo izražena", navode u ovom Zavodu.

U svijetu je porastao broj patenata na području elektrotehnike, dok jako opada broj pronalazaka u automobilskoj branši koja je tradicionalno motor njemačkog blagostanja.

Eva Schewior, predsjednica Zavoda za patente, kaže da to govori o jačanju područja digitalizacije, automatizacije, umjetne inteligencije i tehnologije baterija. „Ali, prema broju prijavljenih patenata, taj razvoj ne ide baš u prilog Njemačkoj", dodaje ona.


Visoke cijene energenata i birokracija

U Ministarstvu gospodarstva navode da je broj patenata samo jedan od čimbenika i hvale Njemačku kao mjesto za ulaganja i inovativne tvrtke. Tamo doduše navode da se poduzimaju koraci da se smanji birokraciju i uvede dodatni poticaj za inovacije.

Drukčiju priču priča Matthias Bianchi iz Udruge malih i srednjih poduzeća. „Na polju digitalnih tehnologija Njemačka ne stoji dobro u međunarodnoj usporedbi", navodi on.

Kaže, Njemačka je i dalje zemlja izuma, ali u nadolazećim branšama su je drugi pretekli. Dio razloga vidi u tome što veliki internet-koncerni iz Sjedinjenih Država i Azije daleko više ulažu u istraživanje nego europski.

Bianchi kao kočnice u Njemačkoj vidi visoku cijenu energenata i previše birokracije. Zahtijeva da se država digitalizira i odrekne brda papira na kojima se još inzistira.

„Osim toga, moramo polagati na europsku suradnju", kaže on. Dodaje da europske zemlje samo zajedno mogu držati korak s američkom i azijskom konkurencijom.


Deutsche Welle | Manager.ba

 

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
Savjeti