ANALIZA TRŽIŠTA
JE LI I VAŠE MEĐU NJIMA? Ovo su najtraženija i najplaćenija zanimanja u BiH
Manager.ba/slobodna-bosna.ba BiH 09 srpnja, 2018

Svakodnevno se govori i piše o odlasku bh. građana na rad u inostranstvo, usprkos brojnim oglasima za poslove koji se nude u BiH. Evo koji poslovi u našoj zemlji se nude i koliko su plaćeni. 

Prema analizi tržišta rada portala Posao.ba na čijem je sajtu u 2017. godini otvoreno preko 22.000 poslova, posljednje tri godine u BiH kontinuirano raste broj radnih mjesta.

Prema njihovoj analizi najviše posla ima za prodavače, kuhare i frizere, a prosjek plaća za ova radna mjesta se kreće od 500 do 550 KM.

Među najplaćenijim zanimanjima u kategoriji deset najtraženijih zanimanja su programer (1.350 KM) i komercijalist (800 KM). 

alt

Kada je riječ o geografskoj rasprostranjenosti ponude i potražnje, najviše ponuda je u većim gradovima BiH, pa je tako na prvom mjestu prema ponudama poslova Sarajevo, a potom slijede Banja Luka i Mostar.

Na Portalu Posao.ba  takođe tvrde da za određenim zanimanjima već duži period postoji učestala potražnja, ali ne i ponuda na samom trištu rada, što jasno implicira da obrazovanje nije usklađeno sa tržištem rada.

Sve je evidentniji i još jednom problem - sve je manje kadra kvalifikovanog za obavljanje zanatskih poslova.

“Često se dešava da su kompanije prinuđene da vrše dodatnu edukaciju i profesionalno usavršavanje kako bi adekvatnim kadrom zatvarale pozicije kao što je, primjera radi, CNC operater, obućar, radnik u šivaoni i slično. Iako se intenzivno radi na reformi obrazovanja, do sada se nije pokazalo da to znatno utiče na kretanje promjena u pozitivnom pravcu, te očekujemo da se takav trend neće nastaviti”, poručuju sa portala Posao.ba .

Iako je obrazovanje oduvijek bila predispozicija za dobar posao, rastući je trend da potencijalni poslodavci radije upošljavaju kadrove s tzv. "soft skills", te insistiraju na poznavanju stranih jezika, rada na računaru i pozitivnom stavu.

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo