INVESTICIJE
Japanski Toyo Tires dolazi u Srbiju, investicija vrijedna gotovo 400 milijuna eura
Manager.ba/novac.jutarnji.hr Regija 30 srpnja, 2019
Izvor fotografije:
novac.jutarnji.hr

Toyo Tires, japanski proizvođač guma, otvara tvornicu u Srbiji u koju će uložiti gotovo 400 milijuna eura i u prvoj fazi zaposliti 523 radnika, najavio je srpski predsjednik Aleksandar Vučić, prenosi B92.

U jučerašnjem obraćanju javnosti Vučić je rekao da je upravo dobio službenu potvrdu japanskog investitora te da su pregovori o dolasku te kompanije trajali tri godine, a u konkurenciji je bilo više zemlja iz centralne i istočne Europe.

- Investicija je, samo u prvoj fazi, vrijedna 390 milijuna eura i ide u Inđiju, rekao je Vučić dodajući da je to na godišnjoj razini više od ukupnih investicija u Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori. U Inđiji, gradu u Vojvodini, na pola puta između Beograd i Novog Sada, Japanci će graditi tvornicu na području od 60 hektara, a dodao je i da gradnja kreće u narednim mjesecima.

- Posebno sam sretan što je to prva i jedina tvornica kompanije Toyo u Europi", kazao je Vučić ističući da će plaće u japanskoj tvornici biti "znatno veće, dramtično veće od prosjeka", ali nije htio otkriti koliko točno.

U međuvremenu oglasili su se i Japanci koji su u prioćenju naveli da imaju u planu osnivanje podružnice u Srbiji i gradnju novog pogona za proizvodnju guma u ​Inđiji.

Izgradnju tvornice u Srbiji započet će u svibnju 2020. godine, a proizvodnju guma će pokrenuti početkom 2022. godine, s kapacitetom od pet milijuna guma godišnje do ljeta 2023. godine.

Toyo isporučuje gume za europsko i rusko tržište iz tvornica u Japanu i Maleziji, a proizvode i specijalne gume za automobilske utrke.

Kako navode u priopćenju, od 2022. godine nova proizvodna baza u Srbiji trebala bi preuzeti tu funkciju.

Sjedište Toyo Tires kompanije je u Japanu, gradu Itami, zapošljavaju više od 10 tisuća radnika, a prema zadnjim dostupnim podacima, godišnje ostvaruju više od 3 milijarde dolara prihoda.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce