KOMPANIJE
Jack Ma danas napušta direktorsku poziciju u Alibabi
Manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 10 rujna, 2019

Osnivač Alibabe Jack Ma danas napušta funkciju direktora kompanije, čime se okončava jedna era kineskog tehnološkog diva za prodaju putem interneta.
Bivši učitelj engleskog jezika osnovao je Alibabu 1999. i ona je postala jedna od najvećih i najuspješnijih svjetskih kompanija.

PROČITAJTE JOŠ: INFOGRAFIKE NAJVEĆIH: Kako je nastala Alibaba

Daniel Zhang, izvršni direktor, zamijenit će Maa na čelnoj poziciji. Kompanija je danas vrijedna 480 milijardi dolara, a Ma je najbogatiji Kinez.

Milijarder, koji sada ima 55 godina, želi se posvetiti obrazovanju i filantropiji. On je ranije rekao da ovo nije kraj već početak nove ere. Kineski mediji navode da će on ostati član odbora kompanije i da će nadzirati njen rad.

 

Tko je Jack Ma?

Ma će ostati upamćen kao jedan od najvećih poduzetnika današnjice, odnosno čovjek koji je bez novca, veza, pa čak i bez tehničkog predznanja, napravio jednu od najvećih svjetskih kompanija.

Ma je odrastao u siromaštvu, ali je već kao dječak pokazivao nevjerojatan entuzijazam.

Njegov san je bio da postane profesor engleskog jezika.

Kao dječak, kako bi usavršio engleski jezik, vozio se na biciklu do hotela Hangzhou, gdje je strancima nudio usluge turističkog vodiča.

Tijekom tura je razgovarao s njima i tako usavršavao jezik.

Nakon toga je dva puta pokušao da upiše fakultet – bezuspješno, a ujedno su ga odbijali na desetinama poslova na koje je konkurirao.

Između ostalog, odbijen je i na konkurs za posao u restoranu brze hrane KFC. Na posao u restoranu je konkuriralo 24 ljudi, i svi su primljeni osim Maa.

Bez novca i ikakvih veza koje bi mu olakšale put do poslovnih rezultata, Ma se okrenuo obrazovanju.

Nakon što je upisao Učiteljski fakultet u Hangzhou iz trećeg pokušaja da studira, diplomirao je 1988. godine i ponovo počeo da konkurira na poslove. Nakon brojnih odbijanja, počeo je da radi kao profesor engleskog jezika na lokalnom fakultetu, za platu od samo 12 dolara mjesečno.

 

Prvi susret s internetom

Prvi susret s internetom Ma je imao 1995. godine, kada je otputovao u Sjedinjene Američke Države.

Iako nije imao nikakvog znanja iz računarske tehnologije i kodiranja, započeo je posao prevođenja i pomagao jednoj kineskoj firmi oko online plaćanja.

Tada je shvatio potencijal interneta i donio odluku da osnuje internet kompaniju u Kini.

Prva dva pokušaja osnivanja biznisa su mu propala. Ali, četiri godine kasnije, Ma je okupio 17 prijatelja u svom stanu i uvjerio ih da je ulaganje u njega i njegovu viziju kreiranja online kompanije pod imenom „Alibaba“ dobra ideja.

Ideju za njeno ime Ma je dobio dok je sjedio u jednom kafiću u San Francisku.

„Alibaba i četrdeset razbojnika“ su mu poslužili kao inspiracija da tako nazove kompaniju koja će otkriti potencijal malih i srednjih poduzeća ne samo u Kini, već na globalnom planu.

 

Privukao velike investitore

Web site koji je osnovao, naime, dozvoljavao je prodavcima da prave liste raspoloživih proizvoda koje su kupci mogli direktno naručivati.

Nije prošlo mnogo vremena, a sajt je počeo privlačiti korisnike širom svijeta. Do oktobra 1999. godine ova kompanija je od Goldman Sachsa prikupila 5 milijuna dolara, a od SoftBanka, japanske telekomunikacijske kompanije, 20 milijuna dolara.

Alibaba je kasnije proširila posao i na druge oblasti i postala jedna od vodećih svjetskih kompanija. 

Alibaba je Mau donijela izuzetno bogatstvo, ali je on ostao vjeran hobijima koje je imao i kada je bio daleko manje bogat.

Njegovi prijatelji kažu da se nije promijenio, te da i dalje uživa u čitanju i pisanju kung fu fikcije, igranju pokera, meditaciji i vježbanju tai čija.
 Također se aktivno zalaže za očuvanje životne sredine.

Nekoliko savjeta Jacka Maa:

Misli unaprijed
Ma kaže da nije postao uspješan zato što je danas radio dobro, već zbog sna od prije 20-ak godina kome je ostao vjeran.

 

Očekuj neočekivano
Ma kaže da je život poput kutije čokolade, citirajući jedan od svojih omiljenih filmova – Forest Gamp: Nikada ne znaš što ćeš dobiti.

 

Ne trebaju ti veze da bi postigao uspjeh

Ma nije imao bogatog oca ili ujaka, a Alibaba je počela s radom iz njegovog stana u Hangzhou. „Sve što imamo su kupci koji nas podržavaju“, naveo je jednom prilikom i dodao: To je i više nego dovoljno.

Fokusirajte se na mušterije, ne na konkurenciju
Samo budale pokazuju agresiju prema svojoj konkurenciji. Ako sve tretirate kao svoje neprijatelje, svi će postati vaši neprijatelji. Kada se takmičite s drugima, pokušajte da izbjegnete da ih mrzite. Mržnja vas može uništiti. Natjecanje je kao igranje šaha. Ako izgubite, uvijek imate drugu rundu. Nema poente u borbi.

Razlika između lidera i zaposlenika
Razlika između lidera, vođe neke kompanije i zaposlenika je sljedeća: Zaposlenik obično zna više o samoj materiji od lidera i ima bolje tehničke sposobnosti.

No, onaj tko vodi kompaniju treba da ima jasnu viziju razvitka biznisa mnogo godina unaprijed.

On mora imati odlučan karakter i istrajnost da izdrži ono što običan zaposleni ne bi mogao. Lider treba biti u stanju da se nosi s udarima nesreće i neizbježnim propustima.

Dobrog lidera odlikuju jasna vizija, istrajnost i jaka volja.

 

Da bi promijenio svijet, ulaži u mlade

„Pomažite malim ljudima. Zato što će mali ljudi postati veliki.

Mladim ljudima ćete posijati sjeme u um i kada odrastu, oni su ti koji će promjeniti svijet“, smatra Ma.

Nikad ne odustaj
Možda njegova najpoznatija zabilježena misao je „Nikada ne odustaj. Danas je teško, sutra može biti još teže, ali prekosutra će zasijati sunce.“

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Najnovije vijesti
Video
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje