KOMPANIJE
Investitori koji kupe “Ledo” i “Frikom” steći će regionalnu kontrolu tržišta
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 23 studenog, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Investitori koji kupe kompanije “Ledo” i “Frikom”, koje posluju u sastavu hrvatske Fortenova grupe, steći će kontrolu nad cijelim tržištem regije, procjenjuje Drago Munjiza, osnivač i menadžer konzultantske kompanije „Jakov Viktor“ u Zagrebu.

 

– Te kompanije su “zlatna koka” bivšeg koncerna Agrokor, a grupa koja proizvodi smrznute proizvode i grupa za proizvodnju pića kontrolira preko 500.000 “frižidera” u regiji ex Jugoslavije. Zato, onaj tko kupi te dvije kompanije, on kontrolira cijelo tržište li barem pola, ako kupi samo grupu Smrznuto – kaže Munjiza.

Očekuje da će kupac biti investicijski fond sa Zapada u suradnji s najvećim multinacionalkama koje su i prije pokazivale interesiranje za te kompanije.

Fortenova grupa, nasljednik koncerna Agrokor, oglasila je početkom novembra prodaju fabrika smrznutog programa i sladoleda Ledo u Hrvatskoj Ledo Čitluk u BiH i Frikoma u Srbiji, podsjeća Tanjug.

Prema procjenama Munjize, cijena ovih kompanija mogla bi da dostigne 10 do 12 puta EBTIDA marže (dobit prije poreza, kamata deprecijacije i amortizacije), a novac će vjerojatno iti upotrebljen za restrukturiranje financijske pozicije grupe, koja je, po njemu, sada podcijenjena.

– Ja osono bih volio da vidim kupce iz regije, jake hrvatske, srpske i slovenačke kompanije kao što su, na primjer, Podravka ili Polimark – kaže Munjiza za Magazin Biznis.

Također predviđa da će u budućnosti biti prodavane i ostale jake kompanije iz sastava Fortenove.

– Kompanije će se prodavati “u paketu”, kao što se prodaje i Ledo grupa. Očekujem prodaju Jamnica grupe poslije Ledo grupe, a nakon toga i maloprodajnih lanaca. Alternativa je da vlasnici odluče da ojačaju i maloprodaju i da Fortenova postane de facto maloprodajna grupa koja se širi u regiji. Ne vjerujem da je sada ikome jasno koji će od ta dva puta na kraju izabrati – dodaje Munjiza.

Smatra da je Mercator jedna od najboljih kompanija unutar Fortenova okruženja, te da je za očekivati da će biti meta konkurencije i potencijalnih investitora.

– Vjerujem da vlasnici imaju dilemu oko dvije strategije koje sam već opisao – zaključio je Munjiza.

Tagovi:
Povezani članci

1

2