INVESTICIJE
Investicijama iz dijaspore u Sanskom Mostu otvoreno 200 radnih mjesta
Manager.ba/radiosarajevo.ba BiH 22 lipnja, 2018

U posljednjih godinu dana zahvaljujući ulaganjima Sanjana koji žive i rade u inostranstvu, u Sanskom Mostu je otvoreno oko 200 radnih mjesta, izjavio je načelnik ove općine Faris Hasanbegović.

"Važno je istaći da je pokrenuto više privrednih subjekata ili su postojeći proširili obim svojih ekonomskih aktivnosti. Riječ je isključivo o radnim mjestima u neposrednoj proizvodnji, znači proizvodi se nova materijalna vrijednost i to je vrlo značajno ne samo za našu općinu, nego i za državu u cjelini. Većina ovih firmi izvozno je orijentisana, te ima stabilno i perspektivno tržište", istakao je Hasanbegović, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, lokalne vlasti su u proteklom periodu omogućile niz pogodnosti za investitore, počevši od ubrzanja potrebnih procedura vezanih za registraciju poslovnih djelatnosti do uvođenja različitih administrativnih i komunalnih olakšica.

"Vrlo je značajno što se naši ljudi u dijaspori, koji su u proteklim godinama pokrenuli svoj biznis u stranim zemljama, sada interesuju za ulaganja u zavičaj. Za njih je to vrlo isplativo, s obzirom na povoljne cijene radne snage i sirovine, ali i blizinu europskog tržišta", kazao je Hasanbegović.

Jedan od uspješnih poduzetnika porijeklom s ovih prostora je Elvis Smajlović, vlasnik građevinskog preduzeća u Njemačkoj, gdje već dugo živi i radi. Smajlović je prošle godine u mjestu Suhača, nadomak Sanskog Mosta, u izgradnju proizvodnog pogona za plastičnu stolariju "Delta plus" uložio više od dva miliona maraka, a trenutno je u njegovoj firmi zaposleno 35 radnika.

"Ovo je poduhvat kojeg realizujem u saradnji sa poslovnim partnerima i želja mi je bila da upravo u rodnom kraju otvorim ovaj proizvodni pogon. Oko 90 posto proizvodnje izvozimo u Njemačku, a uskoro planiramo i proširenje proizvodnje i nova zapošljavanja", kazao je Smajlović.

Još jedan od onih koji su kapital zarađen u inostranstvu uložili u rodni grad je i vlasnik građevinske firme Hikmet Kurbegović, koji je nedavno pokrenuo preduzeće za proizvodnju metalskih proizvoda koji se izvoze na europsko tržište.

"Radi se o izuzetno perspektivnoj proizvodnji i trenutno zapošljavam 26 radnika, s tim da do kraja godine planiramo nabavku novih CNC mašina i zapošljavanje još 10 radnika", rekao je Kurbegović.

Muhamed Bilajbegović, Sanjanin koji već punih 25 godina živi i radi u Švedskoj, odlučio je osnovati farmu muznih goveda u rodnom selu Čaplje i u ovaj projekat je uložio 200.000 maraka. Bilajbegović kaže da je njegov motiv za ovaj projekat bio da u mjestu gdje je rođen napravi nešto moderno i proevropsko i da pokrene nova radna mjesta. Kako kaže, početak izvoza mlijeka u Evropu donijeti će dodatnu sigurnost tokom samog procesa proizvodnje, s obzirom na to da će garantovati plasman mlijeka, koje će se moći plasirati na znatno veće tržište.

Povezani članci

1

2

Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim