SAVJETI
Inspirirajte druge na 5 načina
manager.ba/akta.ba 17 kolovoza, 2022

Znate li što čini dobrog lidera? Sposobnost da osnaži druge.

Snažan vođa je vizionar koji ohrabruje druge, potiče ih da sami preuzimaju odgovornost i budu kreativni. Pritom zna da takav pristup ne ugrožava njegov autoritet ili radnu poziciju, piše dailygood.org.

Cirkulacija moći

Za razliku od koncentracije moći koja neizbježno dovodi do stagnacije, njezina cirkulacija i članovima tima omogućava razvoj te prilagodbu poslovne strategije. To je ključna prednost uspješnih timova i dobar lider bez straha će poticati upravo takvu praksu na nekoliko način:

 

1) Ograničite koncentraciju moći

Naravno, morate odrediti do koje mjere sežu ovlasti vaših zaposlenika, međutim potpuno ograničavanje njihovog utjecaja neće doprinijeti razvoju. Ukoliko ne želite da jedna osoba ima odgovornost nad velikim segmentom poslovanja, razlomite ga u nekoliko manjih i zatim podijelite zaduženja i odgovornosti.

 

2) Rotirajte uloge i odgovornosti

Prednosti rotacije već su naveliko poznate u poslovnoj praksi. Na taj način potičete zaposlenike da bolje upoznaju rad svojih kolega, važnost i isprepletenost radnih pozicija i poslovnih procesa, a osim toga, učite ih preuzimati odgovornost. Naravno, uvijek će postojati poslovi u kojima su određeni zaposlenici pomalo 'sakriveni', a drugi istaknuti i kao takvi više izloženi pohvalama, ali i kritikama.

Takva nejednakost može dovesti do međusobnog nerazumijevanja. Rotacija je odličan način kako stati na kraj predrasudama i povećati razumijevanje i suradnju među zaposlenicima. 

 

3) Priprema i trening

Neke uloge traže prethodnu pripremu kako bi rotacija odgovornosti bila moguća. Potražite prikladnu literaturu i podijelite je sa svojim zaposlenicima kako biste proširili njihov potencijal za usvajanje novih vještina. Postoje i vještine koje su potrebne na razini timova (komunikacijske, prodajne vještine). Omogućite timovima dodatnu edukaciju kako bi unaprijedili svoje znanje. Ulaganje u razvoj zaposlenika najveća je kvaliteta lidera. Osnažujući druge jačate i vlastite mogućnosti napredovanja te bolje poslovne rezultate.

 

4) Proslijedite moć

Neke uloge na poslu moćnije su od drugih, pogotovo kada govorimo o poslovnoj hijerarhiji. Ipak, kako smo uvodno rekli, koncentracija moći neizbježno vodi u stagnaciju. Dobar menadžer zna da njegov autoritet nije ugrožen ukoliko svojim zaposlenicima prepušta samostalnost u obavljanju posla. Naravno, to znači da zaposlenik mora preuzeti i odgovornost za postignute rezultate, jer sloboda i odgovornost idu ruku pod ruku.

 

5) Otpustite dostojanstveno

Vizija i energija koju lider unosi u svoj tim pokretačka je energija koja u određenim trenucima može imati toliku snagu da postaje razorna ili demotivirajuća. Zbog toga je važno da kao lider uvijek osluškujete i razumijete energiju svog tima.

To će vam dati mogućnost da diktirate tempo na način koji grupa može pratiti. Ne zaboravite, iako ste lider i vi ste dio svog tima, a timski igrači znaju da se najbolji rezultati ostvaruju kada nitko ne zaostaje i kada u grupi vlada uravnotežena energija.
 

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce