EDUKACIJE
Informiranje ključ do sredstava iz COSME programa
Manager.ba BiH 09 ožujka, 2019

EU program za male i srednje kompanije predstavljen je jučer za preko 60 poduzetnika na Širokom Brijegu.

COSME je program za koji BH kompanije mogu aplicirati od početka 2016. godine i obuhvaća aktivnosti donošenja i provođenja politika na području poduzetništva te aktivnosti promicanja poduzetništva.

Cilj COSME programa je povećati konkurentnost kompanija, smanjiti nezaposlenost i stvoriti poticajnu poduzetničku okolinu.

Uvodni dio o COSME programu predstavio je Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije i suorganizator COSME susreta, Mladen Kostić, predstavnik INTERA T. P. Mostar govorio je o članstvu u EEN – Europskoj mreži poduzetnika i Ilija Papac, vanjski evaluator Europske komisije u okviru programa HORIZON 2020 i COSME govorio je o savjetima za pripremu uspješne projektne prijave za COSME program.

 

 

„Bosna i Hercegovine nedovoljno koristi mogućnosti koje pruža COSME program te posljedično i privatne tvrtke u Bosni i Hercegovini do sada nisu imale velike koristi od ovog programa. Zbog toga smatramo iznimno važnim i potrebnim da se informacije o COSME programu, kao i drugim programima EU, što više približe krajnjim korisnicima kroz ovakve prezentacije. Važno je dati privatnim tvrtkama uvid u mogućnosti i ključne informacije o programu, a na poduzetnicima je da vide svoju priliku“, istakao je Ivan Jurilj, ravnatelj EUI Ureda.

Organizacija COSME susreta predstavlja proaktivan pristup u procesima europskih integracija koji Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije primjenjuje od svog osnutka.

„Slavimo 10 rođendan Apriori BH - agencije za profesionalno usavršavanje i tom prilikom kao društveno odgovorna kompanija organizirali smo besplatnu prezentaciju COSME programa o kojemu poduzetnici nemaju često priliku čuti detalje i informacije“, kazala je Josipa Terzić - Rezić, vlasnica Apriori BH i suorganizatorica COSME susreta.

 

 

COSME susret održan je u Sarajevu i Širokom Brijegu, a do kraja 2019. godine pripremaju brojne zanimljive seminare, radionice i konferencije za poslovne ljude u Bosni i Hercegovini.

Nakon prezentacije COSME programa i mogućnosti koje nudi za privatni sektor preko 50 okupljenih privrednika družilo se i uspostavljalo poslovne kontakte s ciljem razmjene znanja i iskustva, te potencijalnih partnerstava na projektima u budućnosti.

Povezani članci

1

2