KOMPANIJE
Inženjeri Fabrike cementa Lukavac predavači na Međunarodnom ECRA seminaru u Austriji
Manager.ba BiH 29 lipnja, 2018

Emir Ćilimković i Enis Rizvić, inženjeri Fabrike cementa Lukavac, učestvovali su 27. i 28.06.2018. kao predavači na međunarodnom ECRA seminaru u austrijskom gradu Salzburgu. Organizator seminara European Cement Research Academy (ECRA) iz Düsseldorfa, koja okuplja najveće evropske proizvođače, ovaj susret predstavnika cementne industrije posvetio je primjeni moderne tehnologije u procesu hlađenja klinkera.

„Biti predavač na jednom ovako prestižnom događaju za nas je samo još jedna potvrda da ulaganja Lukavac Cementa u najmoderniju tehnologiju i edukaciju uposlenika jeste najbolji put da budemo ravnopravan član u evropskoj porodici najboljih proizvođača cementa. Kao jedini predstavnici iz Bosne i Hercegovine i regiona, kolega Rizvić i ja, pozvani smo da učesnicima seminara iz Njemačke, Austrije, Švicarske i drugih zemalja EU, prenesemo operativna iskustva sa hladnjakom klinkera u našoj fabrici. Zahvaljujući ulaganjima od preko 25 miliona maraka u sistem prihvata i doziranja alternativnih goriva, predkalcinator, hladnjak klinkera, SNCR sistem za redukciju NOx, kao i u bypass prašine, omogućena je sigurna i visokokvalitetna proizvodnja sa emisijama koje zadovoljavaju najstrožije EU norme. Time smo se ujedno svrstali u najmodernije fabrike cementa ove vrste u Evropi“ – istakao je process manager Emir Ćilimković.

Tokom seminara inženjeri Lukavac Cementa imali su priliku diskutovati sa evropskim kolegama o novim dostignućima i istraživanjima u proizvodnji cementa, kao i posjetiti austrijsku fabriku cementa Leube.

Fabrika cementa Lukavac d.d. vodeći je proizvođač portland i zidarskog cementa u Bosni i Hercegovini. Od 2001. godine članica je ugledne poslovne grupe Asamer iz Austrije. Svojim inovativnim pristupom, strategijom kontinuiranog ulaganja u najsavremenije tehnologije još 2008. je proglašena najvećom „green field“ investicijom i „Najboljim stranim investitorom“ u BiH. Svojim odnosom i zalaganjem za očuvanje životne okoline stekla je naziv „Zelena fabrika cementa“ koji se temelji na certifikatima ISO 9001:2008 i ISO 14001:2004, u skladu sa najboljim evropskim praksama i standardima.

Povezani članci

1

2