NAČELNICI U BiH
IMAMO NOVOGA: Džafić gubi titulu najbogatijeg načelnika
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 02 prosinca, 2019
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Ovih dana Centralna izborna komisija (CIK) objavila je ažurirane podatke o imovini bh. političara. Na osnovu tih podataka, mediji su prenijeli informaciju da je najbogatiji načelnik u BiH Sead Džafić, prvi čovjek Kalesije, s imovinom od 46,5 milijuna KM. Džafić je odranije poznat kao najbogatiji načelnik u BiH.

No, analiza BiznisInfa pokazuje da više nije sigurno da je Džafić najbogatiji načelnik u BiH i da mu se približio, ili ga čak prestigao, načelnik Olova Đemal Memagić, vlasnik jedne od najbrže rastućih domaćih kompanija – Alma Ras.

Treba napomenuti da izjave o imovinskom stanju predate CIK-u nisu najbolje mjerilo o tome tko je najbogatiji.

Svi političari, pa tako i načelnici, sami procjenjuju vrijednost svoje imovine u izjavama CIK-u i pri tome nisu dužni predočiti metodologiju ili dokaze.

Osim toga, iako na stranici CIK-a stoji oznaka “NOVO” uz imovinske kartone načelnika, na samim kartonima piše da su podneseni 2016. (Memagićev) ili 2017. godine (Džafićev) pa su u njima prilično zastarjeli podaci iz 2015. godine.  

Tko je najbogatiji

Najveći udio u vrijednosti Džafićeve imovine jeste njegova kompanija Unis Tok, koju je u izjavi CIK-u procijenio na 35 milijuna maraka. Ne navodi se kako je Džafić došao do te cifre pri procjeni vrijednosti kompanije.

S druge strane, Memagić je u spomenutoj izjavi o imovinskom stanju vrijednost svoje kompanije Alma Ras procijenio na oko 14,5 milijuna KM.

On je objasnio da je toliko iznosila poslovna aktiva kompanije na kraju 2015. godine.

Kako je ustanovio BiznisInfo, vrijednost kompanije Alma Ras od tada je drastično narasla, kao i njeni prihodi, dobit i aktiva.

Ukupni prihodi kompanije Alma Ras 2016. su iznosili 21 milijun KM, godinu dana kasnije su skočili na 57 milijuna a prošle godine su bili čak 65 milijuna maraka.
 

Neto dobit, odnosno čista zarada, porasla je sa 1,5 milijuna u 2016. na čak 9,6 milijuna godinu kasnije, da bi se lani zadržala na 6,5 milijuna KM, a prema podacima analitičko bonitetne kuće Bisnode BH. Broj radnika ove kompanije premašio je 1.000.

S druge strane, ukupni prihodi Džafićeve kompanije Unis tok, koji su 2015. i 2016. iznosili oko 25 milijuna KM godišnje, narasli su na nešto više od 30 milijuna KM godišnje u 2017. odnosno 2018.

Kada je riječ o neto dobiti, ona je 2017. iznosila 5,8 milijuna KM da bi lani pala na samo 414 tisuća maraka.

To znači da je Memagićeva kompanija Alma Ras prošle dvije godine (2017. i 2018.) zbirno imala dvostruko veće ukupne prihode od Džafićevog Unis toka (122 milijuna naprema 61 milijun KM), odnosno da je u istom periodu ostvarila oko 2,5 puta veći profit (16,1 milijun naprema 6,2 milijuna KM).

S druge strane, iz izjave CIK-u 2017. vidi se da Džafić ima mnogo veću imovinu u vidu nekretnina od Memagića. Džafić je naveo da ima nekretnine (stanove, kuće, zemljište, poslovne prostore) vrijedne oko 6 milijuna KM te da još 5 milijun KM ima na računu.

Džafićeva izjava o imovini iz 2017.

Memagić je prijavio nekretnine vrijedne oko pola milijuna KM.

Dakle, Džafić ima desetak milijuna više u nekretninama i na računu, ali je Memagić u protekle dvije godine imao desetak milijuna veću dobit.

Memagićeva prijava imovine iz 2016.

Može se pretpostaviti da firma Alma Ras trenutno ima znatno veću tržišnu vrijednost od Unis toka, s obzirom na dvostruko veće prihode i profit kao i na vrijednost brenda, iz čega bi se mogao izvući zaključak da je Džafić vjerojatno izgubio titulu najbogatijeg načelnika u BiH.

Ako se to još nije desilo, onda vjerojatno hoće u narednom periodu, s obzirom na to da Alma Ras ima tendenciju mnogo bržeg rasta od Unis Toka. 

Tagovi:
Povezani članci

1