MOGU ŠTO DRUGI NE MOGU
Igman i Pretis na najvećoj smotri vojne industrije
Manager 21 veljače, 2023
Izvor fotografije:
Idex

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima se održava jedan od najvažnijih sajamova namjenske industrije na svijetu – Idex 2023. Lista sudionika otkriva kako sudjeluju dvije kompanije iz BiH – Igman Konjic i Pretis Vogošća.

 

Igman je osnovan 1950. godine u Konjicu. U proizvodnom programu Igmana je vojno i lovačko streljivo različitih tipova (5,56 mm – 12,7 mm).

Do sada je Igman izvozio proizvode u više od 50 zemalja svijeta. Ministarstva obrane, ministarstva unutrašnjih poslova, specijalne postrojbe, granične policije… najvažniji su kupci.

Tvornica ima mogućnost proizvodnje streljiva prema istočnim (ruskim) i zapadnim (NATO) standardima, što je nešto što mali broj tvornica na svijetu može.

Za razliku od Igmana koji izlaže streljivo malog kalibra, Pretis se predstavlja s krupnijim streljivom  – tenskovskim, topničkim i minobacačkim.

Pretis d.d. je osnovan 1948. Proizvodi koji se trenutno proizvode podijeljeni su u pet glavnih grupa: minobacačko streljivo, topničko, tenkovsko i raketno streljivo te zrakoplovne bombe.

 

Manager.ba

Povezani članci

1

Najnovije vijesti
Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!