OPĆINA JEZERO
I Bosna i Hercegovina zlato za trku ima
Manager BiH 02 veljače, 2023

U jeku informacija o ohrabrujućim rezultatima geoloških istraživanja u regiji, danas je obznanjeno kako se i u Bosni i Hercegovini nalazi potencijalno bogato nalazište zlata. 

 

Generalni direktor Lykos Balkan Metals, Miloš Bošnjaković, obznanio je kako su dosadašnji rezultati geoloških istraživanja na području općine Jezero pokazali visoke sadržaje zlata.

Na tri lokacije u općini Jezero potvrđene su visoke koncentracije zlata na kontaktima različitih litoloških jedinica, i do nevjerovatnih 27,5 grama po toni u kontinuitetu od čak 60 metara, što je neuobičajeno visok sadržaj i za svjetski poznate rudnike zlata.

 

Iako se radi o ranoj fazi istraživanja, iz Lykosa poručuju kako se ovi rezultati mogu smatrati jednim od najboljih na području cijele BiH, ali i Balkana. Obećavaju kako će u Jezero investirati 60 milijuna KM.

“Za detaljne informacije o ležištu, koncentraciji i količini rude predstoje godine detaljnog rada na lokalitetu. Stoga menadžment Lykos Balkan Metals poziva Vladu Republike Srpske da se uključi u provedbu ove investicije, kako bi se postigao maksimalan učinak na daljem ekonomskom razvoju Republike Srpske, a i Bosne i Hercegovine u cijelosti“, priopćili su iz Lykos Balkan Metals.

Manager.ba

Najnovije vijesti
Video
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
DIREKTNA SURADNJA
ASA Bolnica i AKH iz Beča donose izvrsnost u zdravstvu
Savjeti